Een zwemschool kiezen: hier let je op bij de eerste zwemles van je kind
Zwemles, het is iets waar je als ouder niet aan ontkomt. In een waterrijk land als het onze is het namelijk van levensbelang dat je kind goed leert zwemmen. Dat betekent dus heel wat middagen of ochtenden langs de zwembadrand zitten. Voor het zover is moet je echter nog een zwemschool kiezen. Maar waar let je op bij het kiezen van zwemschool? Deze dingen zijn van belang.
Vroeger was er vaak in een dorp of stad beperkte keuze aan zwemscholen, dan was er bijvoorbeeld maar één zwemvereniging of werd de zwemles vanuit de gemeente geregeld. Tegenwoordig is dat anders. In veel plaatsen zijn er verschillende aanbieders van zwemlessen, wat zijn de onderlinge verschillen en waar let je op? Wij vertellen het je.
Zwemles, waar let je op?
Ga je voor het eerst naar zwemles dan komt er veel op je af. Waarschijnlijk is er veel veranderd sinds de laatste keer dat jij zelf zwemles had. Op deze dingen kun je letten bij het maken van een keuze voor de juiste zwemschool.
1. Kosten
Zwemles is duur, dat zal je kind waarschijnlijk een worst wezen, maar jou niet. Let dus bij je oriëntatie goed op de prijzen want de kosten tussen zwemscholen verschillen nog al. Vergelijk altijd wat de prijzen van de zwemscholen bij jou in de buurt zijn en bedenk of je voor meer geld ook meer kwaliteit (of tijd) krijgt.
2. Aantal kinderen
Het aantal kinderen in een zwemklasje verschilt erg. Zo heb je zwemscholen die expres in kleine groepjes lesgeven van zo’n vijf tot acht kinderen per juf bijvoorbeeld. Maar er zijn ook zwemlessen waar twintig kinderen in een zwemklas zitten. Logischerwijs betekent minder kinderen in een klas vaak hogere kosten, maar ook meer aandacht. Vind je kind het eng of valt hij of zij vaak niet op in een groep? Kies dan liever voor een zwemles met kleine groepjes.
3. De lesduur
Sommige zwemlessen duren een half uur, andere een uur of soms nog langer. Kleine kinderen hebben een korte spanningsboog dus is je kind nog in de kleuterleeftijd? Kies dan voor een les van ongeveer een half uur. Ook lichamelijk is dit beter omdat zwemles behoorlijk vermoeiend is. Is je kind al wat ouder? Dan kan hij wellicht een langere zwemles prima aan.
4. Voortgang per klas of per kind
Iedere zwemschool heeft zijn eigen systeem. Zo zijn er zwemscholen die als klas samen met dezelfde juf het hele traject tot het zwemdiploma doormaken. Dit heeft als voordeel dat de juf de kinderen goed kent, maar als nadeel dat soms de minder goed zwemmende kinderen het tempo van de rest bepalen.
Er zijn ook scholen die met verschillende badjes werken. Je kind wordt dan individueel beoordeeld of het qua niveau al klaar is voor het volgende badje (niveau). Hierdoor kan het traject soms sneller doorlopen worden. Het nadeel kan zijn dat je kind in ieder badje een andere juf of meester heeft.
5. Kijken
Sommige ouders vinden het fijn om zelf naast het zwembad te zitten tijdens de zwemles, om zo te kijken hoe het gaat. Dit kan prettig zijn als je kind bang of verlegen is, maar ook om de voortgang van je kind met eigen ogen te zien. Niet bij alle zwemscholen mag je als ouders meekijken. Dus vind je dat belangrijk? Vraag het dan altijd even na.
6. Klik
En dan als laatste en misschien wel belangrijkste. Voel de sfeer aan en kijk hoe de juf of meester met je kind omgaat. Is er een klik, voelt je kind zich veilig? Wordt je zelf prettig ontvangen en geïnformeerd en is er aandacht voor jullie? Zo niet, kijk dan rustig verder naar een andere zwemles, want dat je kind met plezier naar zwemles gaat is een wens van iedere ouder.
Lees ook:
Binnen no-time je zwemdiploma: Hoe veilig is een turbo-cursus zwemmen?