Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Eropuit 22 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Zwemmen bij een recreatieplas? Let dan op deze belangrijke dingen

Het is al weken warm, heerlijk natuurlijk, maar ook reden om verkoeling te zoeken. Zeker met de vakantie in zicht zullen steeds meer gezinnen verfrissing zoeken bij een recreatieplas, maar hoe zorg je ervoor dat zo’n bezoek veilig verloopt?

Misschien denk je dat een recreatieplas een stuk veiliger is dan de zee en het strand, maar toch zijn er ook tijdens een bezoekje aan een plas of meer een aantal dingen waar je op moet letten.

Zwemmen bij een recreatieplas

Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen wanneer je naar een recreatieplas gaat, vooral tijdens de zomervakantie wanneer er meer mensen op pad zijn. Hier zijn enkele punten die door Rijkswaterstaat en de Reddingsbrigade worden benadrukt:

Officiële buitenzwemplek

Controleer of de recreatieplas een officiële buitenzwemplek is, Nederland heeft 230 officieel aangewezen buitenzwemplekken. Deze plaatsen worden tijdens het zwemseizoen gecontroleerd op verschillende aspecten, waaronder de aanwezigheid van blauwalgen. Als je twijfelt of een meertje een officiële buitenzwemplek is, kun je de zwemwatertelefoon raadplegen voor meer informatie.

Wij maakten eerder ook een lijst met de 21 leukste plassen en meren om te zwemmen met kinderen.

Blauwalg

Wees bewust je van de aanwezigheid van blauwalgen. Blauwalgen zijn kleine organismen die zich in het water bevinden en giftig kunnen zijn. Ze komen vooral voor in troebel water en kunnen een turquoise kleur hebben. Het kan moeilijk zijn om blauwalgen als leek te herkennen. Het is daarom raadzaam om te zwemmen op officiële buitenzwemplekken waar regelmatige controles worden uitgevoerd.

Verboden gebieden

Zwemmen is op veel plaatsen verboden en kan gevaarlijk zijn. Verboden gebieden zijn onder andere de vaarweg van rivieren, kanalen in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen, bruggen, sluizen, stuwen, ballenlijnen, veerpontroutes, havens en snelvaargebieden. Het zwemmen in deze gebieden kan leiden tot een boete van 140 euro.

Maak afspraken met je kind

Als je met kinderen naar een recreatieplas gaat, is het belangrijk om ze goed in de gaten te houden. Spreek een herkenbaar ontmoetingspunt af, zoals een ijscokar of een specifieke boom, voor het geval jullie elkaar kwijtraken. Je kunt je kind ook een polsbandje geven met zijn of haar naam en jouw telefoonnummer erop, wat handig kan zijn als ze verdwalen. Voor kleine kinderen wordt aanbevolen om ze binnen een armlengte afstand te houden en maximaal tot hun knieën het water in te laten gaan.

Kind kwijt?

Als je je kind toch kwijtraakt, meld dit dan zo snel mogelijk bij de toezichthouder en de Reddingsbrigade. Vermiste kinderen lopen vaak met de zon in de rug weg, terwijl meisjes met lange haren vaak tegen de wind in lopen. Gelukkig worden vermiste kinderen vaak binnen enkele uren gevonden, maar helaas gebeuren er ook nog steeds noodlottige ongelukken bij recreatieplassen. Altijd goed opletten dus.

Door deze richtlijnen te volgen en bewust te zijn van mogelijke gevaren, kun je een veilige en leuke tijd hebben bij een recreatieplas tijdens de zomervakantie.

21x fijne plassen en meren in Nederland waar je kunt zwemmen met kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme