Zweden heeft genderneutrale kleuterscholen en dit is wat we daarvan kunnen leren
Zweden loopt op veel manieren voor als het gaat om progressiviteit. Soms lijkt het voor elke ouder een droom om in dat land hun kinderen op te voeden. Ze hebben gratis onderwijs, bijna gratis gezondheidszorg en nu ook de hypermoderne genderneutrale kleuterscholen.
Met andere woorden, de Zweden rocken. Zweden is van plan om van hun land een plaats te maken waar iedereen zich thuis voelt. Of je je nou man, vrouw of helemaal geen van beide voelt. Een recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat de Zweden het felst zijn over gendergelijkheid in de Europese Unie.
LEES OOK: Forest School is precies wat we in Nederland nodig hebben (en dit is wat het inhoudt)
Genderneutrale kleuterscholen
Sinds 1998 worden scholen in Zweden al gestimuleerd om genderstereotypen te bestrijden. Leraren spreken hun leerlingen niet aan met ‘jongens of meisjes’ en beginnen al vroeg met uitleggen over gendergelijkheid. Ook het aantal mannen als vrouwen als leraren moet gelijk zijn. Ook belangrijk: de school heeft geen speelgoed op basis van geslacht. Poppen, motorfietsen, vrachtwagens en auto’s liggen allemaal door elkaar heen om kinderen met het speelgoed te laten spelen dat zij leuk vinden. Op die manier hoeven jongens zich niet te schamen als ze met het speelgoed van ‘meisjes’ willen spelen en andersom.
Voordelen van genderneutraal onderwijs
Genderneutraliteit kan veel voordelen hebben. De poging van Zweden om scholen al vroeg genderneutraal te houden lijkt te werken. Een onderzoek naar de Zweedse sekseneutrale scholen dat werd gepubliceerd in de Journal of Experimental Child Psychology, wees uit dat kinderen meer openstonden voor het spelen met kinderen met een ander geslacht. Ze waren ook minder geneigd om vooroordelen te hebben over elkaar dan kinderen die met traditionele scholen zijn opgevoed.
LEES OOK: Pink legt uit waarom ze haar kinderen gendervrij opvoedt
De effecten van stereotypering
Onderzoekers van de Global Early Adolescent Study, bestudeerde kinderen in 15 landen gedurende vier jaar lang. Ze ontdekten dat bij stereotyperende scholen meisjes wordt aangeleerd om onderdaniger te zijn, terwijl van jongens wordt verwacht dat ze ten koste van alles onkwetsbaar en sterk zijn. In Zweden willen ze dit juist bestrijden en daar beginnen ze al vroeg mee. Hopelijk gaat Nederland Zweden snel achterna. Rutte, heb je het gehoord?