Last van zware menstruatiekrampen? Dit kunnen de oorzaken zijn
Als je de trotse eigenaar van een baarmoeder bent, ben je waarschijnlijk ook bekend met de bijbehorende krampen. Voor sommige vrouwen zijn die krampen niet meer dan een licht ongemak, voor anderen is het iedere maand een loodzware beproeving.
Hevige menstruatiekrampen
Aan hevige menstruatiekrampen kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Voordat we in details treden, is het goed om je baarmoeder te beschouwen als een grote spier die tijdens je menstruatie een pittige work-out te verduren krijgt.
Het baarmoederslijmvlies bouwt zich op gedurende de cyclus. Wanneer je ongesteld wordt, reageert je baarmoeder met krampen om het bloed gecontroleerd te verliezen.
Omdat ieders pijngrens verschilt, is het lastig aan te geven wanneer die krampen abnormaal zijn en het reden is voor alarmbellen.
Als je niet kan functioneren door de pijn en pijnstilling niet of nauwelijks werkt, is het zaak om zo snel mogelijk met een huisarts te spreken. Niet om je bang te maken, wel om je bewust te zijn.
Zo heb je (bijna) nooit meer last van buikpijn wanneer je ongesteld bent
Als je hevige kramp en veel bloedverlies hebt
Heb je misschien: een vleesboom.
Die groeien aan de rand van de baarmoeder en komen relatief vaak voor. Het is niet ernstig, maar kan er wel voor zorgen dat je menstruatie een stuk heviger verloopt.
Wat te doen:
Ga naar de huisarts, vooral wanneer vleesbomen in de familie voor komen. Dan word je waarschijnlijk doorgestuurd voor een echo om te bepalen of er abnormale groei te zien is. Als dat zo is, krijg je wellicht een lichte anticonceptiepil voorgeschreven om de pijn tijdens je menstruatie onder controle te krijgen. Afhankelijk van het formaat en de plek van de vleesboom kan je ook in aanmerking komen voor een operatie.
Als je doffe, constante menstruatiepijn hebt
Heb je misschien: een bekkenontsteking.
Die wordt gekenmerkt door een constante pijn ook buiten je menstruatie om die gepaard gaat met afscheiding. De aandoening is een serieuze infectie van de baarmoeder en/of de eierstokken. Vaak wordt die ontsteking veroorzaakt door een soa als chlamydia of gonorroe.
Wat te doen:
Ga naar de huisarts voor een uitstrijkje. De ontsteking is prima te behandelen met antibiotica, maar het is belangrijk dat je er niet te lang mee wacht. Het kan uiteindelijk invloed hebben op je vruchtbaarheid.
Slaap je deze week slechter dan normaal? Misschien moet je ongesteld worden
Als je een scherpe pijn aan één kant hebt
Heb je misschien: een gedraaide eierstok of een gescheurde cyste op de eierstokken.
In het eerste geval is er iets wat te draaiing veroorzaakt en de bloedafvoer in de weg zit. Cystes komen vaak voor en zorgen meestal niet voor problemen, tot er een knapt.
In beide gevallen zorgt het voor een stekende, scherpe pijn die ervoor zorgt dat je bijna niet meer rechtop kan staan. Het kan zo erg zijn dat je misselijk bent en moet overgeven.
Wat te doen:
Ga meteen naar de eerste hulp om te ontdekken of een cyste of een gedraaide eierstok die ernstige pijn veroorzaakt. De behandeling voor een geknapte cyste verschilt: soms is er een milde interventie nodig, soms komt er een operatie aan te pas. Een draaiing vraagt echter vrijwel altijd om een operatie waarbij in het ernstigste geval de eierstok verwijderd moet worden.
Als je menstruatiekrampen hebt waar medicatie niet tegen helpt
Heb je misschien: endometriose.
Bij deze aandoening komt weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies voor buiten de baarmoederholte. Maar liefst 10% heeft hier last van, maar de heftige pijn wordt vaak gezien als iets wat nou eenmaal bij de menstruatie hoort.
Wat te doen:
Houd je menstruatie bij – van de dag waarop je ongesteld wordt tot de laatste dag en al je symptomen. Hoe meer informatie je hebt voor de huisarts, hoe beter. Een hormoonbehandeling kan effectief zijn omdat het de duur van je menstruatie kan verkorten en de pijn kan verlichten.
Als je menstruatiekramp buiten je menstruatie om hebt
Heb je misschien: een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een miskraam.
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is wanneer het bevruchte eitje zich hecht aan iets anders dan de baarmoeder, zoals de eierstokken.
Helaas kan het eitje zich zo niet ontwikkelen, wat zware bloedingen kan veroorzaken. Zowel een buitenbaarmoederlijke zwangerschap als een miskraam veroorzaken (hevige) krampen en veel bloedverlies. Gebeurt dit buiten je normale menstruatie om? Dan is dat iets om uit te zoeken.
Wat te doen:
Neem eerst een zwangerschapstest als de kans bestaat dat je zwanger bent. Als die negatief is, kun je in ieder geval een zwangerschap-gerelateerd probleem uitsluiten. Als het positief is, moet je meteen naar een dokter. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan zich niet normaal ontwikkelen en uitlopen op een levensbedreigende situatie.
Taboe op menstruatie: waarom zijn we zo gesloten over ongesteld zijn?