Zwangerschapsyoga: 5x veelvoorkomende fouten die jij wilt vermijden
Leuk, ontspannend, en goed voor de body & mind: veel vrouwen ervaren de voordelen van yoga tijdens hun zwangerschap. Toch zijn er een aantal poses die jij tijdens je zwangerschap wilt vermijden.
Ben jij een doorgewinterde yogi, of sta jij voor het eerst in de welbekende downward facing dog? Deze dingen wil jij weten voor je de volgende keer je matje opstapt.
Zwangerschapsyoga
Tijdens zwangerschapsyoga leer jij bepaalde oefeningen om je bekken te versterken en je houding te verbeteren. Het is daarbij de perfecte manier om met je eigen lichaam (en baby) in contact te staan en rust te bieden aan je lichaam en geest. Daarbij leer je verschillende ademhalingstechnieken waardoor jij de weeën kan opvangen.
Fouten tijdens zwangerschapsyoga
Toch zijn niet alle poses geschikt. Volgens Kiranjot, een Kundalini yoga leraar, zijn er een aantal belangrijke punten waar jij op wilt letten tijdens de zwangerschapsyoga.
1. Geen druk op je baarmoeder
Eigenlijk zijn alle oefeningen waarbij je druk uitoefent op je buik geen goed idee. Dit zijn bijvoorbeeld:
- Crunches
- Kraai. En kraaivogel (jawel: er is een verschil)
- Bicycles
- Planken
2. Geen twist
Er bestaat nog wat discussies over de oefeningen waarbij jij je lichaam ‘draait’. Toch wordt over het algemeen geadviseerd om vooral tijdens het eerste trimester van je zwangerschap alle oefeningen waarbij jij je lichaam ‘twist’ te vermijden. Tijdens deze fase zouden oefeningen waarbij er veel druk op de baarmoeder wordt uitgevoerd, kunnen bijdragen aan de kans op een miskraam.
3. Rest = best
Er gebeurt een heleboel tijdens je zwangerschap. Soms kun je je net een zombie voelen. Het allerbelangrijkste is dan ook dat je goed naar je eigen lichaam luistert, voldoende rust neemt en jezelf niet pusht. Vergelijk jezelf dan ook niet met anderen. Heel leuk at je collega met zes maanden zwangerschap nog door het Vondelpark rent… dat betekent niet dat jij haar achterna moet rennen.
4. Balans houden
Als jij als ervaren yogi uren op één been kan balanceren, kan je dit tijdens de zwangerschap blijven doen. Mits je natuurlijk naar je eigen lichaam luistert en op tijd je grenzen aangeeft. Heb jij echter nog geen ervaring met yoga-oefeningen waarbij jij je balans moet houden? Dan is het niet verstandig om dit uitgerekend tijdens je zwangerschap te gaan oefenen. Je wilt namelijk vermijden dat je je balans verliest en valt.
5. Hot yoga
Hot yoga kon voor jouw zwangerschap misschien wel heel lekker zijn. Toch wil jij deze variant even overslaan. Er wordt namelijk geadviseerd om tijdens je zwangerschap hete omgevingen zoals een sauna of hete yoga studio te vermijden. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat hoge temperaturen effect hebben zwangerschapscomplicaties als vroeggeboorte, doodgeboorte en een laag geboortegewicht.
Met deze vijf yogaoefeningen ben je binnen 10 minuten weer stressvrij