Zo ziet zwangerschapsverlof er wereldwijd uit
Elke zwangere heeft in Nederland recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. Daar komt bovenop dat je na de bevalling recht hebt op bevallingsverlof en een bevallingsuitkering. Het gaat hierbij om 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Bij elkaar goed voor 16 weken verlof. Maar hoe zit dat eigenlijk in de rest van de wereld?
Tijd om te verhuizen of mogen we in onze handen klappen in Nederland?
Zo ziet zwangerschapsverlof er wereldwijd uit
Elk land regelt op zijn eigen manier hoe het zwangerschapsverlof van een zwangere vrouw eruit komt te zien. Nederland scoort wat dat betreft redelijk gemiddeld wereldwijd, maar kijken we enkel naar Europa dan loopt Nederland wel enorm achter op omliggende landen. Dat laat deze kaart duidelijk zien.
In enkele delen van de wereld krijg je helemaal geen verlof als je zwanger bent of net bevallen, dat geldt bijvoorbeeld voor de Verenigde Staten. Overigens kunnen bedrijven zelf in hun cao regels opstellen over zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dan is er nog een groep landen (voornamelijk in het continent Afrika en het Midden-Oosten) waar het verlof 4 tot 12 weken duurt.
Nederland ten opzichte van de rest van Europa
Daarna volgt de grootste groep, waar ook Nederland toe behoort, met 12 tot 24 weken. Opvallend is wel dat als je kijkt naar de rest van Europa dat Nederland enorm achter loopt op andere Europese landen. Alle omringende landen hebben namelijk een verlof van 24 weken of meer. En dat is nogal een verschil natuurlijk. Enkele landen hanteren zelfs een verlof van 52 weken of meer. Het gemiddelde wereldwijd ligt op 29 weken verlof, zelfs in dat opzicht loopt Nederland dus behoorlijk achter.
Scandinavië staat bekend om hun riante verlofregelingen. Wordt het dan toch tijd om de Funda van Zweden eens goed door te spitten op een nieuwe woning?
Zo bevalt bevallen in Noorwegen:De moeder blijft hier acht tot tien maanden thuis