Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Zwangerschapsverlof 28 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo bereken je je zwangerschapsverlof en zoveel procent van je loon wordt doorbetaald

Ben je recent zwanger geworden of zou je graag zwanger willen worden? Dan ben je misschien benieuwd hoe het zit met je zwangerschapsverlof en hoe je dat kan berekenen. Hoe zit het met je salaris tijdens je verlof? En hoeveel weken moet je eigenlijk werken voor je met verlof gaat?

Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

Hoeveel weken zwangerschapsverlof?

Als je zwanger bent, mag je na een groot deel van je zwangerschap met verlof. Naast het feit dat je er tegen die tijd ook wel aan toe bent om rustig aan te doen, is het heerlijk om die laatste weken helemaal in je eigen bubbel te zitten. Alle dingen die uitgesteld waren kun je dan nog oppakken en je kunt nog even genieten van de rust en wat me-time.

Het is goed om te weten hoelang je zwangerschapsverlof duurt en wanneer je die kan opnemen. Vrouwen in Nederland hebben recht op zes weken zwangerschapsverlof. Dit verlof duurt tot en met jouw bevallingsdag. Na de bevalling gaat je bevallingsverlof in, waar je minstens tien weken recht op hebt. In totaal heb je dus recht op minstens zestien weken verlof.

Zwangerschapsverlof berekenen

Je berekent het begin van je zwangerschapsverlof op de volgende manier: neem de dag na jouw uitgerekende datum en tel vanaf daar zes weken terug. Je kan er ook voor kiezen om later met verlof te gaan, maar je moet uiterlijk vier weken voor de dag van je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof. Je moet dus minimaal 34 weken en maximaal 36 weken werken voor je zwangerschapsverlof start. Je moet jouw zwangerschaps- en bevallingsverlof uiterlijk drie weken voor de start van jouw verlof bij je werkgever aanvragen.

Als je ervoor kiest om vier of vijf weken voor deze datum verlof te nemen, dan kun je de overige week/weken bij je bevallingsverlof optellen. En als je kind na de uitgerekende datum wordt geboren, dan wordt jouw bevallingsverlof daardoor niet korter. En andersom geldt: als je baby eerder wordt geboren, dan mag je de dagen dat jouw verlof korter duurde, bij jouw bevallingsverlof optellen.

Salaris tijdens zwangerschapsverlof

Nu denk je misschien: heel leuk dat verlof, maar hoe zit het dan met mijn salaris? Tijdens jouw zwangerschaps- en bevallingsverlof heb je recht op een zwangerschapsuitkering. Deze uitkering is gelijk aan honderd procent van jouw normale dagloon, dus het inkomen dat jij gemiddeld per dag verdient. Is jouw inkomen hoger dan het maximum dagloon? Dan betaalt je werkgever de rest zelf.

Heb jij een eigen bedrijf en ben je zwanger? Dan kan je bij de UWV een ZEZ-uitkering, de Zelfstandige en Zwanger regeling, aanvragen. Deze uitkering krijg je voor minimaal zestien weken. Je krijgt de maximale uitkering, wat gelijk is aan het minimumloon, als je in het kalenderjaar voordat jouw zwangerschapsuitkering ingaat minstens 1.225 uur hebt gewerkt als zelfstandige. Werkte je minder uren? Dan is je uitkering lager.

Ouderschapsverlof: hoe lang heb je er recht op en wat krijg je betaald?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme