Julia van Buuren
Julia van Buuren Zwanger 28 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Een zwangerschaps­­­­vergiftiging? Dit is wat je moet weten

Naarmate je zwangerschap vordert, stijgt de bloeddruk bij de meeste vrouwen. Maar bij sommige vrouwen loopt de bloeddruk zo erg op, dat er sprake kan zijn van een zwangerschapsvergiftiging. Wij vertellen je alles over deze ziekte.

Wat is zwangerschapsvergiftiging?

Bij een zwangerschapsvergiftiging is er, ondanks wat de naam doet vermoeden, geen sprake van een vergiftiging. Vrouwen met deze aandoening hebben een te hoge bloeddruk (een onderdruk van 90 of hoger en een bovendruk van 140 of hoger) en hebben te veel eiwitten in hun urine. Ook kan er schade aan de organen, zoals de lever en nieren, en vochtophopingen ontstaan.

Een zwangerschapsvergiftiging, ook wel een pre-eclampsie genoemd, begint vanaf de 20e week van de zwangerschap of zelfs nog de dagen na je bevalling. Vaak is het er van de ene op de andere dag, maar het kan zich ook geleidelijk ontwikkelen.

Eclampsie

Ook kun je last hebben van een eclampsie. Deze vorm komt gelukkig maar weinig voor, bij zo’n 1 op de 200 vrouwen. Vrouwen met een eclampsie ervaren een reactie die lijkt op een epileptische aanval. Dit kan gebeuren in de zwangerschap, tijdens de bevalling of na de geboorte en kan zelfs leiden tot een hersenbloeding.

Risico’s voor je baby

Door de zwangerschapsvergiftiging werkt de placenta minder goed en krijgt je baby minder voedingsstoffen en zuurstof binnen. Je baby kan daardoor een groeiachterstand oplopen.

Hoe herken je zwangerschapsvergiftiging?

Klachten die vaak voorkomen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid en overgeven
  • Wazig, sterretjes, lichtflitsen of vlekken zien
  • Pijn boven je buik of het gevoel dat er een strakke band om je buik zit
  • Pijn in je bovenrug
  • Veel vocht vasthouden
  • Tintelend gevoel in je vingers
  • Een grieperig gevoel

Ben je zwanger en heb je last van één of meerdere symptomen? Neem dan altijd contact op met je verloskundige.

Naar de gynaecoloog

Wanneer het duidelijk is dat je een zwangerschapsvergiftiging hebt word je doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar word je verder gecontroleerd en begeleidt door een gynaecoloog die in overleg bepaalt hoe het verder gaat verlopen.

Zo kan je bloeddrukverlagende medicijnen krijgen. En omdat een zwangerschapsvergiftiging alleen over gaat door te bevallen, kan het ook zijn dat je eerder wordt ingeleid.

Hoe krijg je zwangerschapsvergiftiging?

Waarom de ene vrouw wel deze ziekte krijgt en de andere niet, is niet helemaal bekend. Wel zijn er een aantal factoren die voor een hoger risico zorgen.

Zo hebben vrouwen met diabetes, een nier- of hart en bloedvatenziekte of met bloedstollingsproblemen een grotere kans om een zwangerschapsvergiftiging te krijgen. Maar ook wanneer je moeder of zus het heeft gehad of wanneer je zwanger bent van een meerling is de kans groter.

Vrouwen die jonger dan 20 jaar zijn, ouder dan 35 jaar zijn, overgewicht hebben of al een hoge bloeddruk hadden, lopen een groter risico. Dit geldt ook wanneer het niet je eerste zwangerschap is, of een met een nieuwe partner. Hoe meer factoren van toepassing zijn, hoe groter de kans.

Etniciteit

Wat vaak vergeten wordt is dat etniciteit ook een rol speelt als het aankomt op een zwangerschapsvergiftiging. Want deze ziekte komt vaker voor bij vrouwen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Suriname, de Nederlandse Antillen of Sub-Sahara Afrika. Ook wanneer je als vrouw een partner hebt van een andere etnische afkomst is de kans groter.

Hoe voorkom je zwangerschapsvergiftiging?

Voorkomen is eigenlijk niet mogelijk, wel kun je de kans verkleinen. Dit kan door genoeg calcium binnen te krijgen, 1 gram per dag is ideaal. Mocht dit niet lukken dan zou je ook calciumpillen kunnen slikken.

Daarnaast zorgt het medicijn acetylsalicylzuur ervoor dat je minder kans hebt op ernstige gevolgen die zouden kunnen opspelen door de hoge bloeddruk. Bespreek dit wel altijd met je verloskundige of gynaecoloog.

Hoe dan ook is het altijd verstandig om tijdens je zwangerschap gezond te blijven eten, eet daarom genoeg groente en fruit en let op je zoutinname. Neem daarnaast in deze hectische en stressvolle periode ook genoeg rust en maak ruimte voor ontspanning. Dit kan je alleen maar goed doen.

Julia (27): ‘Mijn verloskundige geloofde niet dat ik een zwangerschapsvergiftiging had’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme