Vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen en wat zijn de verschillende soorten testen?
Heb jij het vermoeden dat je zwanger bent? Dan is de eerste stap altijd het kopen van een zwangerschapstest (als je die nog niet in huis hebt). Maar vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen en welke moet je kiezen?
Wij vertellen je alles wat je moet weten over zwangerschapstesten.
Wanneer een zwangerschapstest doen?
Heb jij het idee dat je weleens zwanger kan zijn of zijn jullie het aan het proberen zwanger te raken en ben je gewoon erg nieuwsgierig? Dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk een zwangerschapstest doen om duidelijkheid te krijgen. Maar vanaf wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar en kun je er dus eentje doen?
Met een vroege zwangerschapstest kun je al vijf dagen voor je volgende menstruatie testen of je eventueel zwanger bent of niet. Wel is het goed om te weten dat zo’n test aan kan geven dat je niet zwanger bent, maar je in werkelijkheid wel in verwachting bent. Dit komt omdat het zwangerschapshormoon hCG misschien nog niet duidelijk genoeg in je lichaam aanwezig is.
Althans, niet genoeg om een positieve uitslag op het schermpje te krijgen, maar het kan weldegelijk al aanwezig zijn. Als jouw test negatief is, kun je dus op de dag dat je ongesteld zou moeten worden, maar het niet wordt, ook wel de Niet OngesteldheidsDag of NOD genoemd, opnieuw een test doen en deze is een stuk betrouwbaarder. Of deze nou positief of negatief is.
Soorten zwangerschapstesten
Je hebt zwangerschapstesten in allerlei soorten en maten, maar gelukkig werken de meesten wel op dezelfde manier. Vind je het toch lastig om een keuze te maken in het brede assortiment? Dan helpen we je graag en zetten we hierbij de verschillende soorten zwangerschapstesten op een rij:
1. Midstream zwangerschapstest
Deze test wordt het vaakst gebruikt en is ook gemakkelijk uit te voeren. Houd de straal voor een paar seconden (check de gebruiksaanwijzing) in je urinestraal of in een bakje met jouw urine. Door middel van streepjes kun je daarna de uitslag zien.
2. Zwangerschapstest met strip
Deze test wordt minder vaak uitgevoerd dan de midstream test, omdat je hiervoor je urine moet opvangen in een bakje en niet iedereen dat een fijne en prettige manier vindt. Ook is de uitslag niet altijd gelijk helemaal duidelijk. Deze test is dan wel weer het goedkoopst en het simpelst.
3. Digitale zwangerschapstest
Met deze test is de uitslag het aller duidelijkst: er staat namelijk letterlijk ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’ op het uitleesvenster. Ook kan de test je zelfs vertellen hoeveel weken je al zwanger bent. Het is wel goed om te weten dat de precieze zwangerschapsduur uiteindelijk toch anders kan zijn, dus houd daar rekening mee.
4. Zwangerschapstest met cassette
Deze laatste test wordt een stuk minder gebruikt dan de vorigen, omdat je ook hiervoor je urine moet opvangen in een bakje en de controlestreep regelmatig niet goed werkt.
Zwangerschapstest uitvoeren
Is het tijd om een zwangerschapstest te doen? Volg dan de volgende stappen met het uitvoeren ervan:
1. Gebruik ochtendurine
Je kunt voor het testen het beste je ochtendurine gebruiken, omdat de hCG-concentratie op dat moment het hoogst is.
2. Drink niet teveel
Probeer ook voor het testen niet teveel te drinken, omdat dit je urine kan verdunnen en het daardoor lastiger kan zijn om het zwangerschapshormoon te meten.
3. Urine op de strip
Dan het moment van de waarheid: houd de strip met het testplaatje in je urine en doe dit zolang als op de bijsluiter staat. Check of er een controlestreepje verschijnt, dan weet je of de test goed gaat.
4. Wacht op de uitslag
Houd de test met de urine altijd plat en wacht net zolang op de uitslag als dat er op de bijsluiter staat. Let wel goed op dat je niet na die periode pas voor het eerst naar de uitslag kijkt, omdat er dan kan staan dat de test positief is, terwijl dat niet echt zo is.
Positief of negatief?
De uitslag van een zwangerschapstest is heel spannend, zeker omdat het niet altijd op het eerste oog duidelijk is. Als er een duidelijke tweede streep of plusje staat of er staat ‘zwanger’, dan is de kans heel groot dat je ook daadwerkelijk zwanger bent. Het is wel verstandig om in de dagen daarna nog één keer of een paar keer te testen, om het zeker te weten.
Een negatieve test kan meerdere redenen hebben:
- Je bent niet zwanger.
- Je hebt de test te vroeg gedaan.
- De test is over datum.
- De test is niet goed uitgevoerd. Misschien heb je de strip te lang in de urine gehouden of is er juist te weinig urine op de strip gekomen. Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door.
Goede vraag: hoe snel na het vrijen kan je een zwangerschapstest doen?