Deze tien zwangerschapsklachten moet je nooit negeren
Elke zwangere vrouw heeft wel eens last van zwangerschapsklachten. Toch zijn er sommige pijntjes die je beter niet kunt afdoen als een zwangerschapskwaaltje.
Misselijkheid, vermoeidheid, het hoort erbij zeggen ze dan. Maar wanneer hoort iets er niet bij? Als je deze dingen herkent is het verstandig om even aan de bel te trekken.
Zwangerschapsklachten die je beter niet kunt negeren
Hopelijk heb en krijg je geen last van onderstaande klachten, maar altijd goed om te weten…
1. Overmatig overgeven
Overgeven is het meest voorkomende zwangerschapskwaaltje. Meestal heb je hier vooral in de ochtend of avond last van. Maar als je meerdere keren per dag overgeeft, loop je grote kans op uitdroging. Als je blijft overgeven, is het verstandig om je verloskundige te bellen. Doe dit zeker als je pijn hebt onder je ribben en je handen opgezwollen zijn, want dan heb je misschien bloedarmoede. Overmatig overgeven kan ook een teken zijn van HG.
2. Aanhoudende hoofdpijn
In het eerste en derde trimester hebben veel vrouwen last van hoofdpijn. De hoofdpijn later in je zwangerschap kan komen door het extra gewicht wat je bij je draagt en de houding die je daardoor aanneemt. Maar het kan ook een voorteken van zwangerschapsvergiftiging zijn. Blijf daarom opletten en neem contact op met de verloskundige zodra je het niet vertrouwt. Genoeg drinken, gezond eten, slaap en rust helpen tegen hoofdpijn.
3. Erge duizeligheid of slapheid
Duizeligheid is een veel voorkomend kwaaltje. Het kan betekenen dat je het niet genoeg rust neemt of niet genoeg gegeten hebt, maar het kan ook een verschijnsel zijn van bloedarmoede. Tijdens je zwangerschap worden je vaatwanden en je bloed namelijk dunner, waardoor je zuurstofbehoefte omhoog gaat en je duizelig kunt worden. Een van de zwangerschapsklachten die je niet moet negeren!
4. Bloedverlies uit je vagina
Licht bloedverlies in het begin van je zwangerschap is normaal. Dit komt dan doordat je eitje zich aan het innestelen is. Maar als je later in je zwangerschap bloed verliest, kan het een teken zijn dat er iets mis is. Het hoeft natuurlijk niets ernstigs te zijn, maar neem wel gelijk contact op met je verloskundige als je het niet vertrouwt.
5. Op je buik vallen
Als je uitglijdt op de trap of struikelt is het logisch dat je je zorgen maakt om je baby. Vaak is er niets aan de hand, want je baby zit veilig beschermd in je baarmoeder. Maar als je je toch zorgen maakt, kun je beter altijd even de verloskundige bellen en vertellen hoe je bent gevallen. Zij kan dan inschatten of je langs moet komen voor onderzoek.
6. Het lekken van vocht uit je vagina
Als je vocht verliest voor je zevenendertigste week betekent het dat je vliezen te vroeg zijn gebroken. Ga naar het ziekenhuis zodat er gekeken kan worden of je baby in orde is en wordt je ingeënt tegen eventuele infecties. Zijn je vliezen gebroken na je zevenendertigste week? Dan begint je bevalling! Bel je verloskundige en maak je klaar voor je bevalling.
7. Hoge koorts
Ziek worden kan iedereen overkomen, ook als je zwanger bent. Maar heb je koorts hoger dan 37,5 graad en heb je verder geen griep- of verkoudheidssymptomen, bel dan je verloskundige. Hij kan inschatten of de situatie erg is. Als je koorts hoger dan 39 graden is, is dit mogelijk schadelijk voor je baby. Waarschijnlijk heb je een infectie opgelopen, dus ga meteen langs de dokter.
8.Wazig zicht
Zwangerschapsklachten kunnen ook problemen met je zicht inhouden. De meest voorkomende oogklachten tijdens een zwangerschap zijn wazig of troebel zicht, dubbel of stippen zien of een dof licht zien. Dit heeft meestal te maken met bloedarmoede en kan goed verholpen worden. Bel daarom je verloskundige als je in de tweede helft van je zwangerschap hier last van krijgt.
9. Pijn in je buik
Natuurlijk let je iets meer op pijntjes als je zwanger bent, maar als je ernstige buikpijn hebt, is dat wel iets om in de gaten te houden. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van bandenpijn. Dat is pijn in je onderbuik en komt doordat je baarmoeder en spieren het extra gewicht moet dragen. Het beste kun je bij aanhoudende buikpijn even naar je verloskundige gaan, die kan kijken wat voor soort buikpijn je hebt.
10. Je voelt je vreemd
Soms is er geen specifieke reden of oorzaak te vinden, maar voel je je vreemd. Tijdens je zwangerschap kan het zomaar zijn dat er dan iets niet helemaal goed gaat. Vertrouw op je eigen instinct en bel als je twijfelt gewoon je verloskundige op. Met dat extra belletje val je niemand lastig, maar ben je wel sneller gerustgesteld.
Disclaimer: heb jij vragen over jouw gezondheid of zwangerschapsklachten? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.
Hoe ben jij zwanger? ‘Tot 24 weken was ik heel misselijk en moest ik elke dag overgeven’