Blootstelling aan PFAS tijdens de zwangerschap heeft zelfde effecten als roken
Tijdens de zwangerschap kan blootstelling aan PFAS aanzienlijke gevolgen hebben voor het kind. Het risico op een laag geboortegewicht neemt toe, terwijl later in het leven het risico op overgewicht juist toeneemt.
Nieuw onderzoek toont aan dat de effecten van PFAS-blootstelling vergelijkbaar zijn met die van roken tijdens de zwangerschap.
PFAS tijdens zwangerschap
Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) vormen een breed spectrum van ongeveer 15.000 chemische stoffen. Ze zijn bestand tegen vuil, water en hitte. In de afgelopen jaren groeien de zorgen rondom deze chemicaliën.
Dit komt omdat ze zeer slecht afbreekbaar zijn en aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen. Onder andere het risico op kanker en andere vormen van gezondheidsschade neemt toe.
Effect op DNA
Hoewel de exacte reden voor de effecten van PFAS op het gewicht van baby’s nog niet volledig is vastgesteld, legt onderzoeker Jamie Liu uit aan The Guardian dat er vermoedens zijn dat de blootstelling gevolgen heeft voor de DNA-methylering.
Dit proces speelt een rol in het aanpassen van het lichaam aan het leven buiten de baarmoeder. Volgens Braun lijkt PFAS op deze manier wel twaalf jaar invloed te kunnen hebben op de groei van het lichaam.
Er zijn, volgens het RIVM, verschillende manieren waarop je in contact kan komen met PFAS. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via voedsel, drinkwater, bodem en consumentenproducten. Het vermijden van PFAS in voedsel en drinkwater is voor mensen zelf lastig te realiseren, aangezien PFAS in veel verschillende voedingsmiddelen voorkomt.
Te veel PFAS
De potentiële gezondheidseffecten van PFAS zijn mede afhankelijk van de mate waarin mensen gedurende een bepaalde periode aan PFAS worden blootgesteld. Uit een onderzoek van het RIVM uit 2021 blijkt dat mensen in Nederland te veel PFAS binnenkrijgen via voedsel en drinkwater.
Met name effecten op het immuunsysteem worden als een van de eerste mogelijke gevolgen van PFAS-blootstelling beschouwd. Zelfs bij langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden PFAS, zoals momenteel het geval is bij de blootstelling via voedsel en kraanwater, kunnen deze effecten niet worden uitgesloten. Het RIVM adviseert daarom de overheid om maatregelen te nemen om de blootstelling van mensen aan PFAS te verminderen.
Waar zit PFAS in?
Volgens de ‘Waarzitwatin’, een kennissite gemaakt door VeiligheidNL en het RIVM, wordt PFAS in verschillende producten gebruikt. Denk aan regenkleding, buitensport- en skikleding, pannen met een anti-aanbaklaag. Ook in water- en vetafstotend papier zoals bakpapier en pizzadozen.
In veel gevallen zijn de PFAS aan het materiaal gebonden of erin verwerkt, waardoor ze slechts in zeer kleine hoeveelheden vrijkomen. Wanneer PFAS los in een product aanwezig zijn, zoals bij blusschuim, ski-wax, waterafstotende impregneermiddelen voor textiel en leer of smeermiddelen, kunnen ze gemakkelijker vrijkomen.
8x dingen die je beter niet kunt doen tijdens je zwangerschap