Waarom je tijdens je zwangerschap vaker nachtmerries hebt
Ben je zwanger en schrik je de laatste tijd geregeld wakker uit een nachtmerrie? No worries: heftig dromen is naar, maar zeker tijdens de laatste maanden van je zwangerschap heel normaal.
Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen 2,5 keer zoveel nachtmerries hebben als niet-zwangere vrouwen.
Zwangerschapshormonen
Als je zwanger bent, verandert er niet alleen aan je lichaam maar ook ‘tussen je oren’ veel. Zwangerschapshormonen gieren door je lichaam en je bent misschien doodsbang dat er iets misgaat met de baby, tijdens de zwangerschap of met de bevalling. Dit neem je allemaal mee naar bed, met als resultaat dat je soms badend in het zweet wakker schrikt van night terrors.
Slecht slapen
Voor een onderzoek werden 57 zwangere vrouwen tussen de 28 en 40 jaar en 59 niet-zwangere vrouwen (waarvan sommigen al wel moeder) tussen de 26 en 42 jaar gevraagd een droomdagboek bij te houden. Wat bleek: de zwangeren hadden veel vaker nachtmerries dan de niet-zwangeren, en sliepen ook een stuk slechter. Ze werden vaker ‘s nachts wakker, waardoor ze hun nachtmerrie ook duidelijker weer voor de geest konden halen.
Dromen per zwangerschapsfase
Waaróver je droomt, kan ook afhankelijk zijn van hoelang je al zwanger bent. Zo wees het onderzoek uit dat dromen over problemen tijdens de bevalling, gevaren voor de foetus en andere zaken die met het lichaam te maken hebben, bij elke zwangere vrouw voorkwam – ongeacht het aantal maanden. Maar mama’s in spé die zeven maanden zwanger waren, droomden vaker over hun rol als moeder (‘Zal ik die goed vervullen?’). Expliciet nachtmerries over de geboorte van het kind, kwamen vooral voor bij pregnant ladies die in de laatste twee maanden van hun zwangerschap zaten.
Nachtmerries kersverse moeders
Als het zwaarste achter de rug is – toch wel de bevalling, schatten we zo in – kun je als nieuwbakken mama nog flink wat nachtmerries krijgen. Ken je of heb je weleens gehoord over die nachtmerrie dat je als moeder je baby kwijt bent in bed, en panisch de lakens doorzoekt? Ook al ligt die kleine veilig in zijn bedje: de angst in je onderbewustzijn kan griezelig echt lijken in je slaap.
Rachel (36): ‘Mijn zoon heeft minimaal drie keer per week last van nachtmerries’