Zwanger worden na de pil? Dit wil je erover weten
Jij en je partner hebben besloten om voor een kindje te willen gaan. Wellicht dat je dan ook bent gestopt met het slikken van de anticonceptiepil. Maar hoe werkt zwanger worden na de pil eigenlijk? En vanaf wanneer ben je dan vruchtbaar?
We vertellen er alles over
Zwanger worden na pil
Stoppen met het slikken van de anticonceptiepil is de eerste stap die je neemt wanneer je zwanger wil worden. Je kunt stoppen met de pil wanneer je maar wil, maar zorg er wel voor dat je je strip hebt afgemaakt. Vaak krijg je dan zogeheten onttrekkingsbloedingen, waarbij het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten.
In principe verandert de situatie in je lichaam pas op het moment dat je eigenlijk weer zou beginnen met een nieuwe strip. Op dat moment krijgt je lichaam geen kunstmatige oestrogeen en progestageen binnen waardoor je hormoonhuishouding veranderd. Langzaamaan komt die natuurlijke productie op gang en krijg je dus een natuurlijke menstruatiecyclus.
Op het moment dat je natuurlijke menstruatiecyclus weer is begonnen, word je dus echt ongesteld. Dat is ook een teken dat je vruchtbaar bent en dus zwanger kan worden. Toch komt het bij sommige vrouwen voor dat ze al vruchtbaar zijn voordat de menstruatiecyclus weer compleet op gang is.
Symptomen ‘ontpillen’
Wanneer je stopt met de anticonceptiepil moet je lichaam dus wennen. Je lijf moet namelijk weer de hormoonproductie zelf opvoeren. Het kan dan ook zijn dat je een aantal klachten ervaart. Goed om te weten is dat die symptomen van ‘ontpillen’ voor iedereen anders zijn.
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Puistjes
- Pijnlijke borsten
- Buikpijn
- Verandering gewicht
- Stemmingswisselingen
Hoe lang duurt het voor je zwanger wordt?
In theorie is het mogelijk om gelijk na het stoppen van de pil zwanger te worden, maar in de praktijk blijkt dit bij veel vrouwen niet het geval. Dit kan voornamelijk komen doordat je lichaam nog een tijdje vol zit met kunstmatige hormonen, als gevolg van het slikken van de pil.
Bij de meerderheid van de vrouwen duurt het dan ook een aantal maanden tot zelfs een aantal jaren voordat ze zwanger raken. Mocht je een jaar na het stoppen van de pil nog niet zwanger zijn, dan wordt aangeraden om langs de huisarts te gaan.
Geen menstruatie
Mocht je na het stoppen van de pil nog geen menstruatie hebben gehad, dan kan het natuurlijk zijn dat je zwanger bent. Het kan ook duiden op dat je nog geen eisprong hebt gehad. Wanneer je zes maanden na het stoppen met de pil nog niet ongesteld bent geworden, kun je langs de huisarts gaan. Deze kan medicijnen voorschrijven die de eisprong stimuleren.
Foliumzuur
Of je nou na een keer proberen gelijk zwanger bent of niet, het is sowieso verstandig om foliumzuur te slikken. Door de vitamine te slikken wordt de kans op geboorteafwijkingen bij je baby vermindert. Zorg er daarom voor dat je ongeveer een mand voordat je stopt met de pil, begint met het slikken van foliumzuur. Het duurt namelijk een maand voordat je lijf het heeft opgenomen.
Meer lezen?
- Anoniem: ‘Ik heb een kinderwens, maar mijn vriend niet. Is het heel verkeerd als ik de pil ‘vergeet’?’
- Hoe staat het er anno 2020 voor met het gebruik van de anticonceptiepil in Nederland?
- De kans vergroten om zwanger te worden van een tweeling? Houd hier rekening mee!