Zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is ontzettend vervelend om mee te maken. Het houdt een concreet gevaar in voor je gezondheid, maar ook mentaal is het een gebeurtenis die je moet verwerken. Kan je wel weer zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Het antwoord op deze vraag is gelukkig in de meeste gevallen: JA. Wel zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden, of waar je over na moet denken. Bespreek je kinderwens dus ook altijd met je behandelend arts.
Zodra er een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) is vastgesteld, wordt seks sterk afgeraden. Ook na beëindiging van deze zwangerschap kan je buik aan zowel de buiten- als binnenkant nog een tijdje gevoelig zijn.
In dit artikel lees je hoe vaak een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voorkomt en welke vrouwen er meer kans op hebben.
Na een MTX behandeling
Als je na de diagnose behandeld bent met Methrotrexaat, is het verstandig om na de laatste injectie minimaal 3 maanden anticonceptie te gebruiken. MTX is een stof die heel erg schadelijk kan zijn voor een ongeboren vrucht. Het is dus belangrijk dat je in de drie maanden na behandeling niet zwanger raakt.
In dit artikel lees je meer over de mogelijke behandelingen van een EUG.
Na een laparoscopie
Een laparoscopie is een kijkoperatie, waar je minstens twee weken van moet herstellen. Wacht dus in die weken ook met seks. Als je een laparatomie hebt ondergaan, -een ingreep waarbij de chirurg via een incisie de buik ingaat- moet je minstens 6 weken herstellen.
Naast het fysieke herstel, is het ook belangrijk om tijd te nemen voor je mentale herstel. Los van een heftige, acute ingreep, is het belangrijk dat je ook de tijd neemt om berusting te vinden in het feit dat de zwangerschap niet goed is afgelopen.
Daarnaast is het belangrijk om goed na te denken over een volgende zwangerschap. Als je eenmaal een EUG hebt gehad, is de kans iets groter dat dit nogmaals gebeurd.
Lees hier de symptomen die kunnen duiden op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Zwanger worden na een EUG
Zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan heel erg spannend zijn. Het is aan te raden om na een EUG je menstruatiecyclus eerst weer goed op orde te hebben, voordat je opnieuw probeert zwanger te worden. Soms geven artsen je het advies om 1 tot 3 cycli af te wachten.
In principe werken je eierstokken nog net zo goed als voor de EUG. Wel kan het zo zijn dat er een (stuk van je) eileider na de EUG is verwijderd. Dit hoeft geen probleem te zijn. Ondanks dat het op plaatjes lijkt alsof eileiders naast de baarmoeder liggen, liggen ze er eigenlijk net achter. Als je dus nog maar 1 eileider over hebt, kan deze zowel eicellen van de linker- als rechter eierstok opvangen.
Toch is het zo dat als je een operatie achter de rug hebt, je voortplantingsorganen minder goed werken dan die van iemand die nog beide eileiders in tact heeft. Er is in de 2 jaar na een EUG ongeveer 60% kans op een spontane volgende zwangerschap. Dit hangt echter ook af van andere factoren. Werd je vanuit jezelf makkelijk zwanger? Hoe oud zijn jij en je partner en zijn jullie in goede gezondheid?
Vroege echo
Als je eenmaal een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad, kom je met een volgende zwangerschap automatisch in aanmerking voor een vroege echo. Deze zal rond 6 weken plaatsvinden. Er is in dit stadium vaak nog geen hartactie van de embryo te zien, maar er kan wel worden gekeken of de vrucht zich in de baarmoeder bevindt, of niet.
Als dit niet het geval is, kan er sneller actie worden ondernomen.
Bron: Freya.nl