Een missed abortion, wat is dat eigenlijk?
Als je zwanger bent zal je waarschijnlijk continu bezig zijn met de gezondheid van je kindje. Vooral in het eerste trimester kun je dan ook bang zijn om een miskraam te krijgen. Meestal begint een miskraam met bloedverlies, maar dat is niet altijd het geval. Zo kan er ook sprake zijn van een missed abortion.
Maar wat is een missed abortion precies? Hoe herken je het en wat zijn de volgende stappen om te nemen? Wij zochten het uit.
Missed abortion?
Een missed abortion is een Engelse term, die zich in het Nederlands het beste laat vertalen als: gemiste abortus of gemiste miskraam. In het geval van een missed abortion leeft de embryo of foetus in de baarmoeder niet meer, maar er is geen bloedverlies en vaak blijven de zwangerschapskwaaltjes gewoon aanwezig. Door het ontbreken van symptomen van een miskraam is het niet duidelijk voor de moeder dat de foetus is overleden. Daardoor komt de vrouw er vaak pas achter bij de eerste of tweede echo die tijdens de zwangerschap wordt gemaakt.
Symptomen van een missed abortion
Als er sprake is van een missed abortion, is de foetus dus al overleden, maar nog niet uitgedreven. De miskraam is (nog) niet in werking getreden. Veel vrouwen hebben helemaal geen symptomen en hebben daardoor geen enkel idee dat het kindje is overleden. Toch zijn er een paar symptomen die je in de gaten kan houden:
- Krampen. Als je opeens veel krampen ervaart, kan dit duiden op een missed abortion. Anderzijds kan het ontbreken van krampjes of een ‘zwaar gevoel’ in je onderbruik ook een teken zijn dat de ontwikkeling van je kindje juist is gestopt.
- Soms ontbreken zwangerschapskwaaltjes. Veel aanstaande moeders zijn moe, misselijk of hebben last van andere kwaaltjes. Heb jij hier ook last van, maar ontbreken deze kwaaltjes van de een op andere dag? Dan kan het betekenen dat je kindje niet meer leeft en je lichaam minder HCG aanmaakt. Het kan echter ook zo zijn dat zwangerschapskwaaltjes niet afnemen, waardoor je je alsnog zwanger voelt. Ondanks dat de foetus is overleden, kan het weefsel in je baarmoeder er toch voor zorgen dat kwaaltjes niet afnemen. Dit is bij elke vrouw verschillend.
Diagnose
Met behulp van een echo wordt er gekeken of er sprake is van een hartslag en bewegingen van de foetus. Als deze ontbreken, wordt vastgesteld dat je kindje niet meer leeft. Dan zullen er vervolgstappen met je worden besproken.
In de meeste gevallen zal je lichaam vroeger of later detecteren dat je kindje niet meer leeft, en zal het uitdrijvingsproces opgestart worden. Soms duurt dit een paar dagen, soms meerdere weken. In ongeveer veertig procent van de gevallen komt de miskraam in de eerste week na de echo opgang.
Er zijn echter genoeg moeders die niet willen wachten op een natuurlijke uitdrijving. Ze vinden het een vervelend of verdrietig gevoel dat ze de overleden foetus nog met zich meedragen. Dit is voor elke vrouw anders.
Welke keuzemogelijkheden je hebt als je niet wilt wachten op een natuurlijke uitdrijving, lees je hier.
Gevolgen van een missed abortion
De kansen op een volgende zwangerschap zijn net zo groot als voor de missed abortion. Pas als je drie keer achter elkaar een missed abortion of miskraam hebt, is er reden voor verder onderzoek.
Mentaal wordt een missed abortion als zwaar ervaren. Veel aanstaande moeders hebben geen idee dat hun kindje al is overleden, en denken dat de zwangerschap voorspoedig verloopt, terwijl dit niet het geval is. Dit leidt tot hele verdrietige situaties zodra er een echo wordt gemaakt.
https://www.famme.nl/missed-abortion-miskraam/