Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Zwanger worden 3 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je wil weten over de spiraal en de kans op een zwangerschap

Een spiraal laat je meestal plaatsen om jezelf ervan te verzekeren dat je niet zwanger wordt tijdens geslachtsgemeenschap. Alleen hoe groot is de kans dat je wel zwanger wordt met een spiraal? En moet je een spiraaltje in de gaten houden, wanneer je deze eenmaal hebt laten plaatsen? We zochten de antwoorden voor je uit.

Er zijn verschillende soorten spiralen, een met hormonen en een zonder. Zowel de hormoonspiraal als de koperspiraal (degene zonder hormonen), beschermen je tegen een ongewenste zwangerschap. De kans op zwanger raken met een spiraal, ongeacht welke, is heel klein. Van de 1000 vrouwen met een spiraal, worden er minder dan vijf per jaar toch zwanger, zo lezen we op Thuisarts.nl.

Hormoonspiraal en koperspiraal

Beide spiralen zien eruit als een ankertje van een paar centimeter lang. De spiraal wordt in je baarmoeder geplaatst. Aan het uiteinde hangen twee draadjes die uit je baarmoeder hangen, deze kun je voelen als je met een vinger in je vagina gaat. Een hormoonspiraal geeft dagelijks hormonen af die de zwangerschap tegengaan. De koperspiraal geeft kleine beetjes koper af, ook dat zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt. De spiraal beschermt je zo’n vijf tot tien jaar tegen ongewenste zwangerschappen.

Zwanger raken met een spiraal

De reden dat iemand met een spiraal toch zwanger raakt, kan zijn dat de spiraal niet goed geplaatst is, verschoven is of losgekomen is uit je baarmoeder. Dat laatste kan zelfs zonder dat je het merkt, je spoelt ‘m dan bijvoorbeeld ongezien door het toilet.

Het is daarom aan te raden om na het laten plaatsen van een hormoon- of koperspiraal, altijd een controle in te plannen. Dit kan zes weken na de plaatsing van de spiraal. Soms checkt de huisarts met een eendenbek of de spiraal nog goed zit, soms gebeurt dit door middel van een (inwendige) echo.

De menstruatiecup en een spiraal

Met de komst van de menstruatiecup is de kans dat je de spiraal zelf verwijdert aanwezig. De fabrikant van spiralen raden het gebruik van een cup in combinatie met een spiraal zelfs af. Wil je toch een menstruatiecup gebruiken terwijl je een spiraal hebt, dan is het raadzaam om na elke verschoning van de cup te checken of je spiraal nog goed zit.

Zwanger met een spiraal? Symptomen dat de spiraal niet goed zit

Als je zelf in de gaten wil houden of je spiraal nog goed zit, dan kun je dit bij jezelf checken. Met een of twee vingers in je vagina, zoek je de baarmoedermond. Daar vind je de twee draadjes van de spiraal, die uit je baarmoeder hangen. Meestal zijn ze zo’n twee tot drie centimeter lang. Soms krullen ze zich om je baarmoedermond.

Voel je de draadjes, dan zit je spiraal goed. Voel je hele lange draadjes, of juist heel korte, dan kan het zijn dat je spiraal verschoven is, maar je baarmoeder ligt soms wat hoger en soms wat lager, dus daar kan het ook door komen. Voel in dat geval over een paar dagen nog een keer. Voelen de draadjes weer zoals altijd, dan is er niets aan de hand. Zijn de draadjes nog steeds langer of korter, dan kun je de huisarts om advies vragen.

Voel je geen draadjes meer of voel je de spiraal? Bel dan je huisarts of verloskundige, want de kans is aanwezig dat je spiraal niet goed meer zit.

Twijfel je over een koperspiraal? Lees je dan goed in: Een koperspiraal en zwangerschap: onderzoek komt met verontrustende resultaten.

Mara (35): ‘Toen ik een spiraal wilde laten zetten, kwam ik erachter dat ik zwanger was’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme