Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Zwanger 5 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe kan het dat zwangere vrouwen soms vreemde of nare dromen hebben?

Slaap je sinds je zwanger bent onrustiger en heb je last van vreemde of bizarre dromen, of misschien wel van erge nachtmerries? Dat zou heel goed kunnen. Tijdens je zwangerschap verandert er namelijk veel in je lichaam, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Die hormonale veranderingen kunnen je slaap verstoren en je kwaliteit van slapen verminderen.

Al die slaapveranderingen kunnen ervoor zorgen dat je vaker droomt. Bovendien kunnen die dromen realistischer, soms zelfs angstaanjagender, zijn dan je gewend bent. Zwanger zijn op zich is al een emotionele ervaring en onbewust verwerk je dit in de nacht door te dromen of nachtmerries te hebben. Niet leuk, maar het komt er eigenlijk op neer dat het er een beetje bij hoort…

Uit onderzoek blijkt dat het heel normaal is dat je vreemd droomt wanneer je zwanger bent. Deze dromen gaan bijvoorbeeld over de zwangerschap, de naderende bevalling en soms ook over je ongeboren baby. Ook blijkt dat hoe langer je zwanger bent, hoe vaker je droomt. Dromen ontstaan door (onbewuste) zorgen in de zwangerschap in combinatie met een razende hoeveelheid hormonen in je lijf. Die zorgen die overgaan in een droom of nachtmerrie zijn bijvoorbeeld het willen beschermen van je baby. Ook kunnen de zorgen gaan over je eigen lichaam dat opeens erg verandert of je hebt zorgen over het ouderschap en opvoeden. Uit onderzoek bleek bovendien dat er vaker gedroomd werd bij nachtelijke bewegingen van de baby in de buik.

Zwanger en vreemde dromen

Onderzoek wijst ook uit dat 80 procent van de zwangere vrouwen en moeders heel levendig en gedetailleerd droomt. Die herinneringen  aan de dromen zijn heel realistisch. Soms zijn de dromen zo bizar dat ze angstaanjagend zijn, nachtmerries dus. Zwangere vrouwen hadden 2,5 keer meer nare dromen dan niet zwangere vrouwen. Heb je van die enge dromen, dan zorgt dat weer voor meer zorgen over je baby of je zwangerschap. Daardoor slaap je nog slechter en blijven de dromen zich (helaas) herhalen.

Door middel van het bijhouden van een droomdagboek werd onderzoek gedaan naar zwanger zijn en vreemde dromen hebben. Uit die droomdagboeken bleek dat zwangere vrouwen zich meer bizarre dromen en nachtmerries herinnerden dan niet-zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen bleken vooral in de zevende maand van de zwangerschap heel levendig te dromen. In de achtste en negende maand kwamen de nachtmerries en dromen minder vaak voor. Waarschijnlijk komt dat doordat de ongeboren baby in die maanden minder beweegt in de nacht. Een andere reden zou kunnen zijn dat de zorgen in deze laatste maanden meer gaan over het zorgen voor de baby, terwijl die in de eerste maanden vooral gaan over de ontwikkeling van de ongeboren baby, zo zegt het onderzoek. De dromen die wel gedroomd werden in maand acht en negen waren vooral negatief en gingen over de naderende bevalling.

Dromen na je zwangerschap

Ook wanneer je niet meer zwanger bent en de baby er is, kunnen de vreemde dromen nog een tijdje aanhouden. De emotionele zorgen die je op dat moment hebt en de grote verandering in je leven kunnen zorgen voor die nare dromen. Een nachtmerrie die veel nieuwe moeders wel een keer hebben is de ‘baby-in-bed-droom’. Je droomt dan dat je baby ergens in je bed ligt, ver onder de dekens. Je zoekt verward naar je baby, soms praten moeders hardop of huilen zelfs. Op het moment dat je wakker wordt en je realiseert dat het een droom was, voel je toch nog de angst en kijken veel moeders bij hun baby of alles goed gaat. Een ware nachtmerrie, maar weet dat ze ook weer overgaan als je hormonen uit je lijf zijn en je geland bent als (nieuwe) moeder.

Oeh la la: hier komen je seksdromen vandaan (aldus de wetenschap)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme