Zwanger? Dit zijn de eerste 12 symptomen van een zwangerschap
Ben ik zwanger? Dat is misschien het eerste wat je denkt als je bijvoorbeeld regelmatig misselijk bent. Maar er zijn meer eerste symptomen die typerend zijn voor het begin van je zwangerschap. Wij zetten ze voor je op een rij.
Nog voor je menstruatie uitblijft, kun je namelijk al verschillen opmerken. Bijvoorbeeld aan je lichaam, of aan hoe jij je voelt. Die eerste symptomen als je zwanger bent zou je gemakkelijk kunnen missen of toewijzen aan bijvoorbeeld PMS. Dus wil je zwanger worden? Hou dan deze kenmerken in de gaten.
Eerste symptomen als je zwanger bent
Of je veel last hebt van deze symptomen verschilt per persoon. Dus heb je geen last van deze symptomen, dan kun je alsnog zwanger zijn. En andersom ook, alleen een zwangerschapstest kan je uiteindelijk het echte antwoord geven.
1. Vermoeidheid
Is slaap je beste vriend? In de eerste weken van je zwangerschap, kun je namelijk flink moe zijn. Snurken in de trein. Tukken in de bios. Dit komt doordat het hormoon progesteron toeneemt en je lichaam daaraan moet wennen. Maar eh, pas op dat je baas je niet in ziet dommelen…
2. Veel plassen
Zijn retourtjes wc voor jou haast de helft van je dagbesteding? Vaak naar de wc moeten is een van de bekende symptomen als je zwanger bent. Het komt vooral voor als je zes weken zwanger bent en daarna. Je baarmoeder met je mini-me erin groeit, en zorgt zo voor een grotere druk op je blaas. Ook wordt door het veranderen van je hormonale huishouding meer bloed door je nieren gepompt, waardoor er meer urine wordt geproduceerd en je blaas sneller vol zit. Ons advies: houd je plas niet te lang op! Hoe vervelend ook die loopjes naar de wc ook zijn.
3. Smaakverandering
Bekend met de term cravings? Mamma mia, die kun je flink krijgen als je zwanger bent. Behoorden brownies voorheen nog tot jouw favoriete snacks, nu moet je daar niets van hebben en zwicht je voor een kom slagroom met augurken (cliché, we know). En lustte je geen champignons? Kans dat je er nu wél van gaat kwijlen. Dit soort eetbuien en smaakveranderingen kunnen vooral plaatsvinden vanaf dat je twee weken zwanger bent. Maar geef niet te veel toe aan die schranspartijen: een te grote gewichtstoename is niet goed voor jou en je baby en een zwangerschap vraagt om gezond eten!
4. Misselijkheid
Ben je niet van het schransen maar ben je juist kotsmisselijk, op welk moment van de dag dan ook? Misselijk zijn en overgeven is een van de bekendste en duidelijkste symptomen als je zwanger ben. Het vindt vooral plaats als je tussen de twee en acht weken zwanger bent. We noemen het ochtendmisselijkheid, maar het kan op ieder moment van de dag plaatsvinden. Waarom je misselijk wordt als je zwanger bent? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is de verandering in hormonen een oorzaak. Het HCG-hormoon dat aangemaakt wordt als je zwanger bent, heeft namelijk invloed op de spijsvertering. Maar goed, al deze info zal je een worst wezen als je boven de toiletpot hangt.
5. Brandend maagzuur
Om misselijk van te wórden: brandend maagzuur. Helaas een van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. De spier tussen de maag en de slokdarm verslapt als je zwanger bent, waardoor er maagzuur in de slokdarm terecht kan komen. Gelukkig kun je hier, meer dan tegen misselijkheid, iets tegen doen. Vet voedsel, frisdrank en uien vermijden, bijvoorbeeld.
6. Gevoelige of grotere borsten
Zodra je zwanger bent, bereiden je borsten zich voor op het geven van borstvoeding. Hierdoor kun je last krijgen van gevoelige borsten. Ook kunnen ze groter worden (score!) of tintelen. Dit komt door de extra aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron. Je borsten kunnen daarbij zwaar aanvoelen en zichtbare aderen krijgen. Je tepels ontspringen de dans ook niet: ze kunnen pijnlijk aanvoelen en gaan jeuken.
7. Stemmingswisselingen
Het ene moment schaterlach je om een goede grap, het andere moment biggelen de tranen over je wangen bij een reclame over baby’s. En nog een ander moment ben je woest over een keukenrol die op is. Yep: je hormoonspiegel is helemaal in de war en daardoor schommel je ook enorm in emoties. Niet leuk voor jou en je omgeving, maar het doel heiligt de middelen, zullen we maar zeggen…
8. Pijn in je onderbuik
Je baarmoeder zet uit als je zwanger bent. De banden waarmee je baarmoeder aan je bekken vastzit, worden hierdoor opgerekt. En dat kun je voelen. In het begin van je zwangerschap uit zich dat in steken in je onderbuik en je kunt last krijgen van bekkeninstabiliteit, tijdens en na de zwangerschap.
9. Opgeblazen gevoel in je buik
Wat meer gasvorming (lees: scheetjes) dan normaal en het idee dat je onderbuik er wat opgezet uitziet: dit herken je misschien wel van als je ongesteld bent. Maar heb je deze verschijnselen ook als je niet aan het menstrueren bent? Pregnancy alert! Of nou ja, alert… De kans bestaat dan dat het opgeblazen gevoel veroorzaakt wordt doordat je zwanger bent. Je houdt dan namelijk meer vocht vast en je darmen werken niet zo snel meer. Met een langzamer werkende darm, heb je meer last van gasvorming en dus een wat gezwollen buik.
10. Duizeligheid
Ben je af en toe dizzy? Zulke duizeligheidsaanvallen kunnen door verschillende zaken komen, zoals bloedarmoede en een lage bloeddruk of bloedsuikerspiegel. Deze kunnen allemaal het gevolg zijn van zwangerschap. Je lichaam maakt als je zwanger bent meer dan 1 liter bloed aan voor de ontwikkeling en groei van de placenta. Daarbij heeft je baby ook nog eens ijzer nodig voor de aanmaak van zijn eigen bloed. En waar blijft het bloed voor mama? Juist: als je zwanger bent, moet je het verlies aan ijzer compenseren door bijvoorbeeld vitamine B12 te slikken. En meld het vooral bij de verloskundige, als je last hebt van duizeligheidsaanvallen.
11. Meer vaginale afscheiding
Als je zwanger bent, kun je dat ook terugzien in je slip. Je afscheiding verandert namelijk vaak meteen nadat je zwanger bent geworden. De hoeveelheid neemt toe en het kan in het begin wat dikker zijn of van kleur veranderen. Dit komt doordat je lichaam moet wennen aan de zwangerschap. Maak je je zorgen over de afscheiding die je hebt? Ga dan naar de huisarts!
12. Innestelingsbloeding
Bloed dat buiten je menstruatie om uit je vagina komt, baart je natuurlijk zorgen. Maar dit kán weleens goed nieuws betekenen: misschien heeft er zich een eicel in de baarmoederwand genesteld! Dit gebeurt ongeveer 6 tot 12 dagen na de conceptie en kan een rozeachtig of bruinige bloeding veroorzaken, samen met een beetje buikkramp. Maak je je er zorgen om? Altijd een tripje naar de huisarts maken.