veraguldemeester
veraguldemeester Kinderen 7 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

‘Mijn zoon (3) praat onverstaanbaar, moet ik mij zorgen maken?’ Logopedist geeft advies

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Anis (31) haar dilemma voor aan logopedist Floor Tjon-A-San.

Dilemma moeder Anis

“Mijn zoon is een late prater. Toen hij 2,5 jaar was, zei hij naast ‘mama’ en ‘papa’ pas zijn eerste verstaanbare woordjes: ‘Oto’, ‘pop’ en ‘ete’. Ik was maar wat trots op hem. Vanaf dat hij klein was, was ik hem al veel aan het voorlezen en probeerde ik hem ook echt te laten praten, maar hij bleef maar stil. Hoogstens kwam er wat gebrabbel uit.

Later praten

Op het kinderdagverblijf zeiden ze steeds dat jongens vaak later zijn met praten en dat iedereen zijn eigen tempo heeft. Ik probeerde me daar dan ook aan vast te houden. Ik was zo blij toen hij in één week opeens drie woorden zei!

Alleen korte zinnen

Inmiddels is hij ruim drie en praat hij al wat meer, soms zelfs korte zinnen van twee of drie woorden. Maar écht verstaanbaar? Dat is het nog niet echt. Het is dat ik zijn moeder ben en weet wat hij bedoelt en hem daardoor ‘versta’, maar mijn ouders of vriendinnen bijvoorbeeld, die snappen hem echt nog niet.

Zorgen maken of niet?

Moet ik me nu al druk maken om zijn uitspraak? En wat kan ik het beste doen? Over een halfjaar gaat hij al naar school, dus hij heeft nog wel wat tijd om zich te verbeteren, maar aan de andere kant vliegt de tijd om.”

Reactie logopedist Floor Tjon-A-San

“Het is waar dat jongens over het algemeen wat later praten. Toch ben ik benieuwd of er sprake is van ‘open mond-gedrag’, omdat hij lang een speen heeft gebruikt. Dit kan namelijk de uitspraak belemmeren, en het is goed om dat na te gaan.

Ook ben ik als logopedist benieuwd wélke klanken hij mogelijk onverstaanbaar uitspreekt. Slikt hij bijvoorbeeld letters in? Of draait hij klanken om? Je hebt natuurlijk de ‘R’—die komt vaak pas na 6 of 7 jaar, dus het is logisch dat deze vervangen wordt door een ‘L’, wat soms onverstaanbaarheid in de uitspraak veroorzaakt.

Maar als hij bijvoorbeeld lange woorden zoals ‘kruiwagen’ bedoelt, maar alleen ‘wagen’ zegt, is dat niet direct zorgwekkend. We noemen dit ‘clusters’. Deze worden pas rond de leeftijd van 3 à 4 jaar wat beter getraind. Je kunt hiervoor altijd vrijblijvend een logopedist raadplegen. Hij of zij bekijkt dan wát er aan de hand is en hoe je kind eventueel geholpen kan worden.

Er kan sprake zijn van gehoorproblemen. Het gehoor checken is daarom belangrijk. Mogelijk is dat de reden dat hij onverstaanbaar spreekt. Zeker als hij vaak verkouden is, kan het ook helpen om de neus- en keelamandelen te laten controleren, omdat deze kunnen irriteren. Ga dit eens na.

Tenslotte is het goed om bij te houden wat voor uitspraken hij maakt. Houd hiervoor een dagboekje bij. Op die manier kan in kaart worden gebracht wat hij wel en nog niet kan. Mogelijk gaat het om een klankomwisseling, wat vaak voorkomt en waar gelukkig aan gewerkt kan worden. Gaat het juist om langere woorden? Dan kan het helpen om deze woorden extra te oefenen. Succes!”

Over Floor Tjon-A-San

Floor Tjon-A-San is sinds 2018 logopediste en sinds mei 2019 werkzaam bij Logopediepraktijk Oost in Amsterdam. Ze behandelt kinderen en volwassenen met spraak- en taalproblemen, afwijkend mondgedrag en stemklachten.

‘Toe’ in plaats van ‘koe’? Dit is waarom je een pratende peuter beter niet kunt verbeteren.

‘Praten tegen een baby die niks terugzegt? Dat vond ik lastiger dan gedacht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme