Zorgen om baby Fiene in Handen aan de couveuse: ‘Oh ze ziet er beroerd uit zeg, jeetje’
In het EO-programma Handen aan de couveuse volgt Anne-Mar Zwart ouders met veel te vroeg geboren of ernstig zieke baby’s. De kindjes liggen op de IC Neonatologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Vorige week zagen we dat baby Ace aan de beademing werd gelegd. Het ging steeds slechter met hem.
Dit is alweer de laatste aflevering van Handen aan de couveuse en we krijgen goed nieuws te zien over baby Ace. Ook Emma, Naël en een nieuwkomer: baby Fiene, komen voorbij.
De aflevering start met de komst van Fiene. Een meisje dat is geboren na 37 weken zwangerschap. Ze werd ingeschat als heel klein en daarom werd de moeder ingeleid. Na de bevalling leek het goed te gaan met Fiene, tot het na een half uur opeens mis ging. Fiene werd dertien minuten lang gereanimeerd. Daarna werd ze naar de afdeling Neonatologie gebracht en de arts die haar ontvang reageert: “Och lieverd, rustig maar, het is goed. Oh ze ziet er beroerd uit zeg, jeetje.”
In leven gehouden door de hart- longmachine
We zien de ouders van Fiene, Emma en Klaas. Ze hebben al twee oudere dochters. Klaas bezoekt hun dochtertje Fiene, haar moeder komt nog bij van de bevalling. De situatie rondom Emma is kritiek. Haar vader aait over haar hoofdje terwijl hij luistert naar alle informatie van de arts.
Emma is ook in het ziekenhuis aangekomen. Zij heeft haar dochter nog helemaal niet gezien, omdat het kleine meisje met spoed werd weggebracht na de bevalling. De arts legt aan Emma uit wat er allemaal gebeurt met Fiene. Aan de kijkers vertelt ze: “Als ik dan tegen ouders sta te praten, dan denk ik wel eens: Oh ik schiet vol, dat moet ik niet doen, maar ik ben ook maar een mens.”
Fiene werd de eerste periode in leven gehouden door de hart- longmachine. Daarna volgden een aantal operaties. “Voorlopig zijn weken nog mijlpalen, waarbij dat eerst dagen was”, vertelt vader Klaas. Ondertussen ligt het meisje al zeven weken in het ziekenhuis. Ouders Emma en Klaas verblijven in ouderhotel bij het ziekenhuis, de oudere dochters bij opa en oma. Moeder Emma: “Ik zou niet weten hoe we het anders hadden moeten doen.”
De kans bestaat dat ze blind wordt
De na 24 weken geboren Emma zagen we vorige week ook. Deze aflevering zien we hoe het met haar gaat. Ze is nu ruim twee maanden oud en heeft nog steeds zuurstofondersteuning nodig. Ook bestaat de kans dat ze blind wordt, omdat is gebleken dat de bloedvaten in haar ogen niet goed ontwikkelen. Daarom wordt ze vandaag gelaserd door een van de weinige artsen in Nederland die gespecialiseerd is in het laseren van ogen van prematuren. Ze is vanuit Rotterdam overgekomen naar het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Zij zal de ogen van Emma laseren. Haar ouders Arianne en René aaien haar en zeggen haar gedag, daarna wordt Emma meegenomen door de artsen.
Uiteindelijk moet Emma meerdere operaties aan haar ogen ondergaan. Ook krijgt ze contactlenzen aangemeten en haar zicht zal nooit 100% zijn, maar ze zal niet volledig blind zijn, vertelt haar moeder. Na 135 dagen op de afdeling Neonatologie mag Emma naar huis. Wel heeft ze nog extra zuurstof nodig. Dus gaat de zuurstoftank ook mee naar huis. Moeder Arianne: “De toekomst zal altijd spannend blijven.”
Ace vocht in de vorige aflevering voor zijn leven, maar hij is toch opgeknapt. Het gaat zelfs zo goed, dat hij bijna naar huis mag. De arts vertelt dat het erg goed met hem gaat. En dat ze hebben gevreesd voor zijn leven. “Iedereen die erbij betrokken is, is enorm blij. Het hele team leeft ontzettend met ze mee.” Baby Ace laat ons zelfs een grote lach zien.
Geen handen aan de couveuse meer: Ace mag naar huis!
En dan is het zo ver: Ace mag naar huis. “Ik besef het niet helemaal”, vertelt Ashley. Als familie en vrienden de jonge ouders buiten ontvangen, barst Ashley in tranen uit. Van blijdschap dit keer.
Baby Naël beleeft helaas een grote terugslag. Hij is ziek geworden en het gaat niet best met hem, vertelt moeder Naomi. “We werden gebeld door de verpleegkundige dat het helemaal niet goed met hem ging.” Hij blijkt het rhinovirus te hebben en dat is erg gevaarlijk voor zo’n kleintje. “Ik vind het zo erg, het ging zo goed met hem.”
Gelukkig zien we ook dat het wat beter gaat met Naël. Hij wordt overgeplaatst naar een ander ziekenhuis waar hij lekker kan gaan aansterken.