Zoon wil alleen in een luier plassen? ‘Je mag best wat harder zijn voor je kind’
Op Facebook deelden we het dilemma van Anastasia (31). Het dilemma luidde: “Mijn zoon (bijna 4) is zindelijk, maar wil alleen in een luier plassen, wat moet ik doen?” Hier hadden meer dan 400 Famme-lezers een mening over.
En dus delen wij een greep uit de reacties.
In luier plassen
“Mijn zoon Jordy is alweer bijna vier. Afgelopen week kreeg ik een mail van zijn nieuwe school. Zijn nieuwe juf vroeg of we langs konden komen, zodat zij zich kon introduceren en alles kon vertellen over groep 1. Ik heb er helemaal zin in, er is alleen één puntje waar ik mij zorgen over maak: het plasgedrag van Jordy. Hij is sinds een aantal maanden zindelijk. Er is alleen één probleem: áls hij moet plassen of poepen, dan wil hij dat niet op het toilet of op een potje doen. Nee, alleen in een luier. Ik weet als moeder dat dit niet normaal is, maar ik weet ook niet meer wat ik eraan kan doen.”
Meningen van Famme-lezers
Lees hier het hele dilemma van Anastasia. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Anastasia haar dilemma: “Mijn zoon is zindelijk, maar wil alleen in een luier plassen, wat moet ik doen?”
Hij is al groot
Marjolein – “Ik zou hem uitleggen dat hij op school alleen naar de wc kan en geen luier aan kan hebben. Dat dat voor kleine kinderen is en dat hij al groot is. En nu gewoon alvast even oefenen.”
Nergens controle over
Welmoet – “Er is nog veel te weinig bekend over zindelijkheid bij kinderen. Er wordt van ze verwacht dat ze precies doen wat wij van ze willen en verwachten. Kinderen hebben vrijwel nergens zelf controle over. Behalve op wat erin gaat en wat eruit komt. Het is voor veel kinderen een middel om zelf iets te kunnen bepalen. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale poli’s waar je met dit soort problemen terecht kunt. Maak daar op tijd gebruik van. Dat kan een hoop problemen voorkomen.”
Was er klaar mee
Astrid – “Herkenbaar, ik heb exact hetzelfde meegemaakt. Op een gegeven moment was ik er helemaal klaar mee. Ik heb toen alle, echt alle, luiers opgeruimd. Overigens tegen alle adviezen in. Gewoon geen luiers meer in huis nemen en vertrouwen dat je samen met je kind door de moeilijke momenten heen komt. Vertrouwen in je kind en in jezelf is het belangrijkste. Jullie kunnen dat!”
Contact met de leerkracht
Danielle – “Ik zou vooraf contact hebben met de leerkracht. Ik denk dat ze deze situatie echt wel vaker meemaken op school. Zelfs kinderen die al zindelijk zijn, krijgen nog weleens een terugslag. Het is ook al spannend genoeg allemaal. Hoe je er ook mee omgaat, vertrouw altijd op je eigen oudergevoel. Je kent je eigen kind het best. Het komt echt wel goed.”
Geen luier omdoen
Thessa – “Ik zou het allereerst bespreekbaar maken op school, wat zijn de mogelijkheden? In ieder geval zou ik hem geen luier omdoen. In het ergste geval zul je af en toe naar school moeten komen om hem te laten plassen. Waarschijnlijk ziet hij snel zat dat de rest gewoon naar de wc gaat en neemt hij het vanzelf over. Ook zou ik naar hem benoemen dat het op school de bedoeling is dat hij op de wc plast, maar er verder vooral niet te veel druk op leggen. Succes! Het komt echt wel goed.”
Een luier weigeren
Margreet – “Ik zou weigeren hem een luier aan te doen. Dan plast hij maar in zijn broek, pech voor hem. Dat voelt niet fijn, dus dan kiest hij vast gauw eieren voor zijn geld. Je mag best wat harder zijn voor je kind, daar wordt hij groot van.”
In zijn natte kleren laten lopen
Angela – “Met onze middelste zoon hadden we dit ook. We hebben hem lekker in z’n natte kleren laten lopen en hem niet verschoond. Ook zeiden we dat hij alleen op de grond mag zitten en niet op de banken en stoelen met die natte kleren. Binnen twee dagen was het bij ons klaar. Mocht het onverhoopt toch iets anders zijn geweest, dan zou ik ermee naar de huisarts zijn gegaan, maar ik wist dat het bij hem luiheid was.”
Hulp zoeken
Carola – “Dit hebben veel meer kinderen dan je denkt, maar niemand praat erover, dat weten wij uit ervaring. Je moet er wel hulp bij gaan zoeken via de huisarts, bij ons is het uiteindelijk ook goed gekomen. Je moet hem niet dwingen of boos worden, dat maakt het alleen maar erger.”
Al op deze jonge leeftijd kun je beginnen met zindelijkheidstraining