Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 25 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Zonnebrandcrème factor 30 of 50 smeren? Dit is wat je erover moet weten

Nu de zon zich steeds vaker laat zien is het zaak om een goede zonnebrandcrème in huis te halen, voor jezelf maar ook vooral voor het tere huidje van je rondrennende en spetterende kroost. Het liefst smeer je in met factor 50 toch? Maar is dat wel beter dan factor 30? We gingen op onderzoek uit.

Ok, disclaimer. We gaan het hier hebben over in de zon genieten, maar het is sowieso verstandig om dat niet te lang te doen en de zonnestralen vooral op zonnige dagen tussen 12 en 15u (als de zon op zijn heetst is) te vermijden. Als je wel in de zon bent, moet je goed smeren. Het ligt helemaal aan je huidtype welke factor zonnebrandcrème voor jou geschikt is, dus laat je daar goed over adviseren door bijvoorbeeld een dermatoloog. Als het om kleine kinderen gaat is een goede bescherming tegen de zon helemaal van groot belang. We zijn geneigd om op safe te spelen en dan maar gewoon te smeren met factor 50, maar is dat wel nodig?

Verschillende soorten straling

Het is ten eerste goed om te weten dat zonnestralen zowel uit UVA-straling als uit UVB-straling bestaat. UVB is de straling die ervoor zorgt dat je bruin wordt, maar dus óók dat je verbrandt als je te lang in de zon zit. UVA daarentegen is een grotere boosdoener. Die straling dringt namelijk een stuk dieper je huid binnen dan UVA en is voornamelijk de veroorzaker van huidveroudering door de zon. Kies daarom voor een zonnebrand die zowel de UVA- als de UVB-straling tegenhoudt. Een handig ezelsbruggetje: ‘A’ staat voor Aging, ‘B’ voor Burning.

Zonnebrandcrème met minimaal factor 30

Kies je zonnebrandcrème dus zorgvuldig uit. Feit is dat je met een hogere factor langer in de zon kunt zitten, zo schrijft de KWF Kankerbestrijding op hun website over zonnebrandcrème. Ook schrijven zij dat je kinderen hoe dan ook moet insmeren met minimaal factor 30. Het KWF adviseert om kinderen die jonger dan 1 jaar zijn, helemaal niet bloot te stellen aan de zon.

LEES OOK: Mag jouw kind deze zomer bloot op het strand?

Maar dan nu het verschil tussen SPF 30 en SPF 50. Volgens verschillende dermatologen is het verschil tussen die twee helemaal niet zo groot als je misschien denkt. Het is logisch dat je op safe speelt en daarom vooral je kind insmeert met factor 50, maar na een aantal dermatologen geraadpleegd te hebben blijkt dat SPF30 voor 96,6 procent beschermt en SPF50 rond de 98% bescherming biedt. Honderd procent bescherming bestaat niet. De term ‘sunblock‘ mag daarom ook niet meer gebruikt worden.

Huidkanker

Er zit echter wel een groot nadeel aan factor 50, volgens de Amerikaanse Skin Cancer Foundation. Volgens dokter Steven Q. Wang is het zo dat als mensen met factor 50 smeren vaker geneigd om andere bescherming tegen de zon, zoals een hoedje of t-shirt, te verwaarlozen. Ook blijven deze mensen gemiddeld langer in de zon, omdat ze bedenken ‘toch wel beschermd te zijn’. Daarnaast beschermt factor 50 vaak minder goed tegen UVA straling, een straling die op lange termijn huidkanker kan veroorzaken.

Tips

Onze eigen conclusie is dat het echt niet nodig is om 50 te smeren. En voor welke factor jij ook kiest, zorg in ieder geval dat je jezelf en vooral je kinderen om de twee uur insmeert met zonnebrand. Pas op dat je de fles niet in de zon laat liggen, want als deze vaak opwarmt wordt de werking ervan lager. Ga je zwemmen? Gebruik dan een water resistant crème. Pas op, want daarmee kun je niet oneindig het water in. Smeer na elke zwemsessie opnieuw, ook door afdrogen verdwijnt een hoop crème op je handdoek.

Ready, set, go! Dit zijn de leukste strandtenten in Nederland waar je gewoon met je kinderen naartoe kunt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme