Laura Saija
Laura Saija Kinderen 1 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Een zondagsarmpje bij je kind, wat is het?

Het zal je maar gebeuren. Je bent lekker aan het spelen en ‘slingeren’ met je kinderen en opeens raakt er een elleboog uit de kom. Dit is precies wat er gebeurt als we het hebben over een zondagsarmpje bij kinderen.

Wat is een zondagsarmpje precies en hoe krijg je het? We leggen het uit.

Wat is een zondagsarmpje?

We praten over een zondagsarmpje als de elleboog van een kind uit de kom is. De kop van één van de botten van de onderarm schiet uit het ellebooggewricht. Dit gebeurt vooral bij jonge kinderen omdat de ophangbanden bij kleine kinderen nog niet sterk genoeg is om alles bij elkaar te houden.

Deze aandoening komt vooral voor bij kinderen van 0 tot 4 jaar en stond vroeger bekend als ‘zondagsarmpje’ of ‘zondagselleboogje’. Deze term komt oorspronkelijk van het feit dat ellebogen van kinderen vaak op zondag uit de kom schoten. Op zondag hebben ouders namelijk meer tijd om met hun kinderen te spelen. Er wordt veel gespeeld, gewandeld en kinderen worden tussen beide ouders ‘geslingerd’.

Hoe krijg je een zondagsarmpje?

Bij een kind kan de elleboog op verschillende manieren ontwricht raken. Dit kan gebeuren als er kracht wordt uitgeoefend op de gestrekte arm van een kind, zoals in de volgende situaties:

  • Uw kind is gevallen en u trekt aan zijn/haar arm om hem/haar op te tillen.
  • U speelt spelletjes waarbij u uw kind aan de armen laat slingeren.
  • Tijdens het aankleden trekt u de arm van uw kind door de mouw van een trui.

Wat zijn de symptomen?

Vaak beginnen kinderen met bij een zondagsarmpje meteen te huilen van de pijn. Ook kun je wanneer het gebeurt een ‘klik’ horen. Als het eenmaal gebeurt is, weigert het kind meestal iets te doen met zijn of haar arm. Het armpje kan er als het waren ‘bijhangen’. Kinderen houden hun arm meestal licht gebogen tegen zich aan of ondersteunen hun arm met hun andere hand. Er is verder niets te zien aan de arm, dus geen blauwe plek of bult.

Zondagsarmpje behandeling en herstel

In sommige gevallen herstelt de elleboog vanzelf door weer op zijn plaats te schieten. Als dit niet gebeurt, kan de huisarts de elleboog terugzetten. Dit wordt gedaan door de arm op een specifieke manier te bewegen.

Dit kan een kortstondige pijnlijke ervaring zijn, maar meestal verdwijnt de pijn direct daarna volledig. Na deze procedure hoeft uw kind meestal geen mitella te dragen of rust te nemen.

Dit MOET je weten over een zondagsarmpje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme