Ojee, een uur minder slaap… Zo bereid je je baby voor op de zomertijd
In de nacht van zaterdag op zondag is het weer zover. De zomertijd gaat in. In de nacht van 31 maart 2024 gaat om 02.00 uur de klok een uur naar voren (voorjaar = vooruit). Dat betekent een uur minder slaap voor jou en de baby.
Is je mini zo’n zes maanden of ouder? Dan is er vaak al wat meer een ritme en kan het verzetten van de klok de slaaproutine van je kleintje verstoren. En dat kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid.
Zo bereid je je baby voor op de zomertijd
Gelukkig zijn er verschillende manieren om een baby voor te bereiden op deze overgang en de impact van het verloren uurtje slaap te minimaliseren.
1. Geleidelijke aanpassing
Een van de meest effectieve manieren om je baby voor te bereiden op de overgang naar zomertijd is door het slaapschema geleidelijk aan te passen. Begin een paar dagen voordat de zomertijd ingaat met het verschuiven van de bedtijd en de dutjes van je baby met 15 minuten per dag. Op deze manier kan het lichaam van je baby rustig wennen aan de nieuwe slaaptijden en zal de overgang minder abrupt zijn.
2. Rustgevende slaapkamer
Een rustgevende slaapomgeving kan het gemakkelijker maken voor je baby om in slaap te vallen, zelfs wanneer het lichter is tijdens de zomertijd. Zorg ervoor dat de slaapkamer van je baby goed verduisterd is met behulp van verduisterende gordijnen. Spelen er nog andere kinderen buiten? Staat de buurman nog in de tuin te barbecueën? Het gebruik van rustgevende geluiden zoals witte ruis of rustgevende muziek helpen om eventuele omgevingsgeluiden te maskeren en je baby te helpen ontspannen.
3. Pas het bedtijdritueel aan
Een consistent bedtijdritueel kan je baby helpen om te kalmeren en zich voor te bereiden op het slapengaan, zelfs wanneer het tijdstip verschuift door de zomertijd. Zorg ervoor dat het bedtijdritueel rustgevend en voorspelbaar is, met activiteiten zoals een warm bad, een verhaaltje voorlezen en lekker knuffelen. Door dit ritueel consistent te houden, kan je baby gemakkelijker in slaap vallen, zelfs als de klok is verzet.
4. Zoveel mogelijk daglicht
Blootstelling aan natuurlijk daglicht kan helpen bij het regelen van het slaapritme van je baby. Probeer je baby overdag (en zeker in de ochtend) zoveel mogelijk bloot te stellen aan natuurlijk licht door samen buiten te spelen of een wandeling te maken. Dit kan helpen om de interne klok van je baby te synchroniseren met de nieuwe tijd en het gemakkelijker maken om ‘s avonds in slaap te vallen.
De klok is weer een uur vooruit gegaan: dit kan je doen om jonge kinderen te helpen met slapen