Laura Saija
Laura Saija Opvoeden 20 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

Zo voed je kinderen op tot de gelukkigste ter wereld

Al vijf opeenvolgende jaren worden de inwoners van Finland beschouwd als de meest gelukkige ter wereld. In Hoe je kinderen opvoedt tot de gelukkigste ter wereld, onthult kinderpsychiater, moeder en grootouder Kaija Puura de geheimen van Scandinavisch ouderschap.

Ze schrijft geen handleiding, maar een begrijpende gids waarin ze wetenschappelijk onderzoek combineert met persoonlijke ervaringen en verhalen uit het dagelijks leven. Van het reguleren van emoties tot het ontwikkelen van zelfrespect, van het belang van routines tot het stimuleren van creativiteit. Puura laat op een duidelijke manier zien hoe je een kind kunt opvoeden tot een onafhankelijke en positieve volwassene.

De gelukkigste kinderen van de wereld

Ze bespreekt de hele opvoeding van baby tot puber en laat zien hoe je je kind kunt laten opgroeien tot een van die gelukkigste en sociaal betrokken mensen ter wereld. Aan Famme vertelt Puura waarom Finse kinderen zo gelukkig zijn.

“In het Fins bedoelen we eigenlijk ‘tevreden, zelfvoldaan met het leven en zich goed gedragen tegenover andere mensen’. De maatschappij heeft behoefte aan mensen die tevreden zijn. Overal ter wereld is hebzucht en vijandigheid. In Finland hebben we de gelukkigste kinderen.”

Verschillende redenen

Volgens Puura zijn daar verschillende redenen voor. “We proberen gezinnen met kinderen te ondersteunen. We hebben een gratis gezondheidssysteem voor moeders met verloskundigen en consultatiebureaus. Kinderen gaan vanaf 6 jaar naar school. Als er gezinnen zijn die voor die tijd opvang nodig hebben, kunnen ze dat krijgen. Er is geen verschil tussen rijk en arm, iedereen heeft recht op voorschoolse educatie.”

“Een andere reden dat de kinderen in Finland gelukkig zijn, is dat we het ouderschap in Finland erg belangrijk vinden. De overheid heeft de afgelopen jaren gelijkwaardigheid in het ouderschap gestimuleerd. We zien dat veel vaders betrokken willen zijn. In Finland heeft elke ouder recht op één jaar ouderschapsverlof dat onderling verdeeld kan worden en daarna kunnen ouders nog thuisblijven met 60 procent van hun salaris.”

Hechten

“Ik denk zeker dat ouders gelukkiger zijn als ze in de eerste zes maanden na de bevalling, waarin ze weinig slapen, niet hoeven te werken. Elke moeder wil thuisblijven bij haar kind, maar veel vaders ook. Het is echt belangrijk goed met je kind te hechten, zo krijg je een tevreden kind.”

Puura erkent dat niet alle kinderen in Finland gelukkig zijn. “Met meeste Finse kinderen gaat het goed. Er zijn kinderen met problemen, maar dat is een minderheid. We hanteren een positieve opvoedingsmethode. In plaats van kinderen allemaal hetzelfde te behandelen, behandelen we ze als individuen. We behandelen ze op een respectvolle manier en ouders maken weloverwogen keuzes. Het boek is geschreven in de geest van positieve opvoeding. We proberen te begrijpen wat er in het hoofd van een kind omgaat.”

Positief ouderschap

“Positief ouderschap staat centraal rondom de behoeften van het kind. Het is daarom niet effectief om een kind simpelweg te vertellen om te stoppen met zeuren. Door te zeggen: ‘Stop met zeuren’, negeer je de emoties en behoeften van het kind en begrijp je niet waarom het kind ongelukkig is. Het is belangrijk om te begrijpen wat er aan de hand is met je kind en waarom hij of zij zich boos of ongelukkig voelt. Door deze vragen te stellen, kan een kind leren om zijn of haar emoties te begrijpen.

Bijvoorbeeld, als een kind verdrietig is, vraag dan waarom hij of zij verdrietig is. Is het vanwege een vriendje? Is het vanwege huiswerk? Kan hij of zij niet spelen? Door met het kind te praten en te begrijpen wat er aan de hand is, kan het kind zich beter voelen en kan er een oplossing worden gevonden voor het probleem. Op deze manier kunnen ouders effectief bijdragen aan de emotionele ontwikkeling van hun kinderen.”

Driftbuien

Kinderen beginnen op 1-jarige leeftijd te praten. Niet met veel woorden, maar ze begrijpen wel discussies. Leer kinderen omgaan met emoties. Dan is het makkelijker voor jou om met hun emoties om te gaan. Reguleer emoties en gedrag.

Puura weet ook dat kinderen driftbuien hebben tussen één en drie jaar en niet altijd voor rede vatbaar zijn. “In het Engels noemen ze het de ‘terrible twos‘. Toch kunnen ouders het kind helpen bij het reguleren van hun gedrag. Leer ze dat slaan of gooien niet goed is, maar bied alternatieven aan.

In het boek staan manieren waarop je een kind kunt helpen ondersteunen. Een voorbeeld van positief ouderschap is de manier van aanspreken van een kind. In plaats van ‘niet rennen’, kun je zeggen dat je kind moet lopen. In plaats van ‘nee’ te zeggen, stuur je ze in de goede richting.”

Belangrijkste boodschap

“De belangrijkste boodschap is het aanmoedigen van kinderen om te praten en voor ouders om te begrijpen hoe kinderen op verschillende leeftijden denken. Wanneer kinderen op ongelegen momenten wakker worden en je plannen in de war schoppen, kan het verleidelijk zijn om te denken: Waarom maak je het me zo moeilijk? Kinderen bedoelen het niet zo, ze weten gewoon niet beter. Het is belangrijk om ze te helpen begrijpen wat er van ze verwacht wordt.

Als je bijvoorbeeld samen naar de winkel gaat, leg dan uit dat jullie geen snoep en speelgoed kopen. Als ze in de winkel beginnen te zeuren, herinner hen er dan rustig aan dat jullie hebben afgesproken geen snoep te kopen. Op deze manier begrijpen kinderen wat er van hen wordt verwacht. Het is belangrijk om altijd terug te komen op wat je hebt besproken en te onthouden wat er is gezegd. Door naar kinderen te luisteren en hen serieus te nemen, voelen kinderen zich gehoord en begrepen. Dit is een belangrijk aspect van opvoeding.”

Krijg je kritiek op jouw manier van opvoeden? Zo ga je ermee om

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme