Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kinderen 22 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo help je je kind vrienden maken (zonder te forceren)

Als je een heel goed geheugen hebt, herinner je je misschien nog de eerste keer dat jij zelf naar de basisschool ging. Een grote klas vol kinderen die aandachtig naar je keken; in de pauze moest je zelf maar beslissen met wie je wilde spelen. Die twee meisjes met jurkjes die aan het tekenen waren of toch de jongetjes in de speelhoek? En voor je zoon of dochter is het niet minder moeilijk om zomaar even in te blenden in nieuwe omgevingen. Daarom geven wij wat tips om je kind te helpen vrienden te maken.

Zo help je je kind vrienden maken!

Help je kind vrienden maken

Deze tips kunnen jou én je kind helpen.

Werk aan de sociale vaardigheden

Hoewel het soms lijkt alsof het wel zo is, zijn sociale vaardigheden niet aangeboren. Sommige kinderen hebben er meer moeite mee dan andere, en dan kan het helemaal geen kwaad om wat te oefenen met bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen herkennen en een gelijkwaardig gesprek voeren (waarin je kind je eens níet de oren van je hoofd ratelt). Spreek kinderen ook aan als ze bijvoorbeeld iets heel ontactisch zeggen.

Help met afspraken regelen

Op een gegeven moment zullen je kinderen bijna elke dag naar je toe komen met de vraag of ze ‘mogen afspreken’ – ben je alwéér voor niets naar het schoolplein gekomen. Maar in het begin kunnen ze daar nog moeite mee hebben. Als je kind met een vriendje of vriendinnetje naar buiten stormt, nodig het andere kindje dan bijvoorbeeld bij jou thuis uit. Let wel op de signalen van je dreumes; als je kind duidelijk introvert is, zit ‘ie misschien niet altijd op geforceerde speelmiddagjes te wachten.

Zet je eigen mening aan de kant

Sommige ouders hebben de neiging om vriendschappen te stimuleren met kinderen die ze zelf heel leuk vinden, en de boot af te houden met vriendjes en vriendinnetjes die misschien een beetje irritant uit de hoek kunnen komen. Onthoud dat het niet aan jou is om te bepalen met wie jouw kinderen omgaan. Je kunt ze weliswaar wijzen op de dingen die beleefder zouden kunnen bij het kindje dat je zelf niet leuk vindt, maar dat betekent nog niet dat je ‘m niet meer in je huis moet toelaten.

Lees boeken over vriendschap

Van ‘Pip en Posy en het nieuwe vriendje’ en ‘Boer Boris en de olifant’ tot ‘Kikker en zijn vriendjes’: als er iemand is die je dreumes iets kan leren over vriendschap, zijn het wel kinderboekjes. Je kids zien dan niet alleen hoe andere mensen (dan wel pratende dieren) vrienden maken, maar ook hoeveel je aan vriendschappen kunt hebben. Plus, elk excuus om meer (voor) te lezen is een goeie.

Geef zelf het goede voorbeeld

Maar het voorbeeld moet niet alleen uit kinderboeken komen; je kunt er ook zelf voor zorgen. Zeker nu je kind naar de basisschool gaat, kun je zelf meer aandacht besteden aan vriendschappen. Stuur af en toe een kaartje en bel je vriend(inn)en regelmatig. Op jongere leeftijd denken kinderen nog vooral aan zichzelf en dat is heel logisch, maar op deze manier kun je wel je aan je kids zien dat het in (vriendschaps)relaties ook belangrijk is om veel aan de ander te denken.

Praat over vrienden maken

Kinderen zijn sowieso veel bezig met uitzoeken hoe hun omgeving werkt, en zeker als het allemaal niet zo natuurlijk voelt. Is je kind bang dat hij of zij raar overkomt? Of weet ‘ie niet zo goed wat te zeggen tegen leeftijdsgenootjes?Praat erover als je kind moeite heeft met vrienden maken en deel ook wat jouw eigen struggles waren en hoe je die hebt opgelost. Maar vertel ze ook dat het oké is om je niet altijd op je gemak te voelen, omdat je met sommige mensen nu eenmaal beter overweg kunt dan met andere. Uiteindelijk komt het allemaal goed.

Dit moet je kind kunnen als het voor het eerst naar school gaat

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother Mag

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme