Sofie Obbens
Sofie Obbens Gezin 22 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

‘Ik ben er niet voor mijn kind’: Zo ga je als werkende ouder om met schuldgevoelens volgens gezinscoach

Veel ouders herkennen het gevoel van de ratrace en dat je continu ‘aan staat’. Je wil er zijn voor je kinderen en tegelijkertijd carrière maken. Gezinscoach Kimberley Galenkamp ziet in haar praktijk veel ouders die met een schuldgevoel kampen: “Ouders hebben het gevoel dat ze zowel op hun werk als in het gezinsleven er niet met hun volle aandacht bij kunnen zijn.”

De oudercoach denkt dat deze schuldgevoelens verschillende oorzaken hebben, allereerst door het combineren van een baan met het gezinsleven. “Zo’n dertig jaar geleden had 35 procent van de vrouwen een betaalde baan, inmiddels is dat 85 procent. Er zijn veel meer tweeverdieners. Daardoor voelen zowel moeders als vaders dat ze carrière moeten maken, maar ook thuis zoals hun eigen moeder vroeger moeten zijn. Ze vinden dat ze bij elke ontwikkeling van hun kind moeten zijn, zoals het eerste lachje, het eerste loopje, etcetera. Maar dat is onrealistisch. De lat ligt te hoog.”

Hoogtepunt

Daar komt volgens de oudercoach bij dat kind en carrière vaak op het hoogtepunt bij elkaar komen. “Veel ouders krijgen kinderen rond hun dertigste en dat is vaak ook het moment waarop je carrière in de lift zit. Onze generatie heeft niet veel voorbeelden van zowel een vader als moeder die thuis aan het werk waren.”

Galenkamp wijt de schuldgevoelens ook aan de komst van de smartphone. “Er is veel meer informatie beschikbaar over allerlei onderzoeken. Dat is een voordeel, omdat je er veel kennis kan uithalen. Maar de keerzijde is dat de ouders die al onzeker zijn over hoe ze functioneren als ouder, hierdoor nog onzekerder kunnen worden. We zien dat juist de ouders die bewust met hun telefoongebruik bezig zijn, sneller schuldgevoelens ervaren omdat zij er zo bewust mee bezig zijn.

Ook de flexibele werktijden spelen volgens de oudercoach een rol. “Een flexibele baan heeft zeker zijn voordelen, maar de keerzijde is dat werk en privé door elkaar heen lopen. Vroeger gingen we naar ons kantoor, zaten we achter de computer en kon je collega je aanspreken als er iets was. Met de mobiele telefoon zijn 24/7 bereikbaar.”

Wat doen we eraan?

De oudercoach gelooft dat ouders veel aan hun schuldgevoelens kunnen doen. “Het begint bij bewustwording. Signaleer je schuldgevoelens, vraag je af waarom je je schuldig voelt en wat erachter zit.

Zorg vervolgens dat je de 3 P’s op orde hebt: Prioriteren, Plannen en Praten. Veel ouders die een kindje krijgen, denken niet na over hoe ze dit gaan inrichten. Bedenk van tevoren wat je belangrijk vindt en hoe je gaat prioriteren. Bedenk wat voor ouder je wil zijn, maar ook wat voor professional. Vervolgens is het belangrijk dat je dit daadwerkelijk gaat inplannen en er over gaat praten. Praat niet alleen met je partner, maar ook met je werkgever of leidinggevende. Evengoed als dat je grenzen voor je kind stelt, stel je ook grenzen voor jezelf.

Mindful

Doe ook oefeningen om ervoor te zorgen dat je mindful bent. Train je hersenen om in het moment te leven. Een eigen voorbeeld is dat op het moment dat ik uit werk kom, eerst naar boven loop om mijn telefoon aan de lader te leggen. Ik haal hem er pas vanaf als de kinderen op bed liggen. Zo train ik mezelf: ik kan gebeld worden, maar dat komt later. Op moment dat dit een leefregel is geworden, voed je hiermee ook je omgeving op. Mijn omgeving weet ik dat ik rond etenstijd niet bereikbaar ben.

Zorg ook dat je een paar minuten per dag even geen prikkels hebt. We hebben het nodig om een paar minuten geen podcast te luisteren, tv te kijken of telefoon te gebruiken. Ga mediteren of maak een wandeling. Je kinderen doen niet na wat jij zegt, maar doen wat jij doet. Als jij altijd druk bent en geen tijd voor jezelf maakt, is dat wat je je kindje meegeeft.”

Je doet het sowieso goed

De gezinscoach benadrukt tenslotte dat als je jezelf afvraagt of je het goed doet, je er vanuit kunt gaan dat je het goed doet. “Alleen al de vraag zegt dat je daar supergoed mee bezig bent”, stelt Kimberley Galenkamp gerust.

Kimberley Galenkamp is een ervaren trainer en coach voor ambitieuze ouders met jonge kinderen. Ze is oudercoach binnen organisaties en voor een-op-een begeleiding. 

Mocht je veel last hebben van schuldgevoelens, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Of zoek hulp bij de huisarts.

Lees hier wat je het beste kunt doen als je het ouderschap zwaar vindt.

Deze 8 dingen vindt geen enkele moeder leuk aan het ouderschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme