Oeps! Deze zinnetjes die ouders zeggen zijn schadelijker dan je denkt
Natuurlijk zou je nooit iemand bewust willen kwetsen. Laat staan dat je je eigen kind bewust verdriet doet! Toch floep ook jij er wel eens iets uit waarvan je niet door had dat het nogal een impact kan hebben op je kind. Sommige zinnetjes klinken misschien onschuldig, maar volgens opvoedkundige en auteur Amy McCready zijn deze zinnetjes schadelijker dan je denkt.
Amy McCready is oprichter van Positive Parenting Solutions en publiceerde onlangs haar nieuwe boek “Me, Me, Me” Epidemic
Zinnen die schadelijker zijn dan je denkt
Volgens McCready zijn net deze zinnetjes schadelijk voor je kind, terwijl je dat waarschijnlijk niet eens door hebt.
1. Het is niet zo erg
Als jouw zoon of dochter bijvoorbeeld huilt om iets kleins zijn we vaak geneigd om te zeggen dat het allemaal niet zo’n big deal is (wat het trouwens ook heel vaak niet is).
Maar door tegen je kind te zeggen dat het niet zo erg is geef je ze onbewust het gevoel dat hun emotie er niet toe doet. Volgens McCready is het belangrijk dat je de emotie erkent, benoemd, en er geen oordeel aan plakt.
2. ALtijd/Nooit
Ook best schadelijk: als je tegen je kinderen zegt dat ze ‘altijd het licht aan laten’ of ‘nooit hun sokken in de wasmand gooien’.
Juist door deze woorden te gebruiken kunnen kinderen het gevoel krijgen dat ze hopeloos zijn, en dat ze nooit zullen verbeteren.
3. Dit maakt mama heel verdrietig
Hiermee geef je je kids het gevoel dat ze verantwoordelijk zijn voor jouw gevoelens, wat eigenlijk niet zo hoort te zijn.
Best schadelijk dus als ze dit vaak horen, en zich beter gaan gedragen om jouw gelukkig te maken.
4. Je hoort beter te weten
Als je dit tegen je kinderen zegt praat je ze (onbewust) een schaamtegevoel aan. Eigenlijk laat je ze dus een gevoel van schaamte of schuld voelen, en wil je ze daarmee duidelijk maken dat ze moeten veranderen.
Terwijl dat volgens McCready niet de reden van de verandering moet zijn.
5. Laat mij het maar doen
Heel begrijpelijk dat jij geen geduld hebt om ‘s ochtends te wachten tot je zoon of dochter eindelijk die veters gestrikt heeft, maar toch is het de moeite waard om je kind dit zelf te laten proberen.
Of – als je dan toch écht te laat komt, je kind dan tenminste uit te leggen dat jullie nu niet zoveel tijd hebben, en er later samen mee gaan oefenen.
6. Jij bent een xxxx
‘Je bent brutaal, je bent gemeen, of je bent luidruchtig’ kunnen schadelijker zijn dan je denkt. Het gevaar van labelen is namelijk dat het een self-fulfilling werking heeft. Hoe vaker je zoon bijvoorbeeld hoort dat hij te druk is, hoe meer hij zijn gedrag gaat aanpassen.
https://www.famme.nl/complimenten-niet-meer-geven/