Zindelijkheidstraining: zo weet je wanneer je kind er klaar voor is
Je kleine kinderen zindelijk krijgen is geen sinecure. Het is een proces dat lang kan duren, met de nodige ongelukjes tussendoor. Vaak op de meest onhandige momenten. Wanneer kan je het beste beginnen met zindelijksheidstraining?
Wanneer een kind zindelijk wordt, hangt heel erg af van de ouders en van het kind zelf. Voor elk kind is dit anders. Toch zijn er wel algemene richtlijnen die je kan volgen als je wil beginnen met zindelijksheidstraining. We zetten ze voor je op een rij!
Een veilige leeftijd om te starten met zindelijkheidstraining
Het is veilig om te stellen dat kinderen onder de leeftijd van 1 jaar nog niet in staat zijn om zindelijk te worden. Op deze leeftijd hebben ze nog geen controle over hun blaas en de omliggende spieren, en zullen ze je instructies en aanmoedigingen simpelweg nog niet begrijpen.
Voor de meeste kindjes geldt dat zij zindelijk worden tussen de leeftijd van 3 en 4 jaar oud. Als kinderen 5 jaar zijn, slapen de meesten door zonder ongelukjes. De meeste ouders beginnen met zindelijkheidstraining als hun kind tussen 2 en 3 jaar oud is.
Let wel op; dit verschilt sterk tussen kinderen en binnen gezinnen. Er is geen duidelijke ‘goed’ of ‘fout’. Het is wel voor alle partijen fijn als je kind zindelijk is als het naar school gaat.
Wanneer is jouw kind klaar om zindelijk te worden?
Als ouder let je constant op het gedrag van je kind. Patronen rondom plassen of poepen zullen je daarom ook opvallen. Sommige kindjes gaan zich op een bepaald rustig plekje terugtrekken als ze bijvoorbeeld moeten poepen. Dit geeft aan dat je kind zich bewust is van het feit dat het het nodig moet poepen of plassen.
Een ander teken is dat kinderen aangeven dat ze last hebben van hun buik, als ze bijvoorbeeld moeten poepen. Door dit aan jou duidelijk te maken, laat je kind zien dat het bewust is van de eigen stoelgang. Het komt ook voor dat kinderen die wat ouder worden, een volle luier zelf af doen, omdat ze het niet lekker meer vinden zitten. Ook dit is een teken dat je kind misschien klaar is om zindelijk te worden.
De makkelijkste manier om als ouder te weten dat je kind klaar is om zindelijk te worden, is als het er simpelweg naar vraagt. Je kind heeft jou of je partner ongetwijfeld al vaak op het toilet zien zitten, en zal zich misschien afvragen wanneer hij of zij ook op het ‘grote mensen toilet’ mag.
Zo moedig je je kind aan
Als bovenstaande situaties van toepassing zijn op jouw kind, is het belangrijk dat je je kind zoveel mogelijk aanmoedigt. Introduceer een ‘eigen toiletje’ in de vorm van een potje, en zet dat eventueel naast jullie eigen wc. Kinderen imiteren graag hun ouders.
Zorg ervoor dat de associatie met het potje goed is, door het bijvoorbeeld te combineren met iets leuks. Lees bijvoorbeeld voor uit een boekje als je kind op het potje zit. Door je kind er langer op te laten zitten, vergroot je ook de kans dat er daadwerkelijk geplast of gepoept wordt. Begin met verhaaltjes of momenten op het potje als de kans het grootst is dat je kind ook daadwerkelijk zal plassen of poepen. Dit zijn vaak momenten na het slapen of na het eten.
Moedig je kind op een positieve manier aan en beloon het met iets kleins als het goed gaat op het potje. Laat negatieve motivatie, zoals ‘als je nog een luier om moet mag je nog niet naar school’, achterwege. Dit heeft juist een negatief effect op de zindelijkheidstraining.
Lees ook:
- 7 tekenen dat je kind nog niet klaar is om zindelijk te worden
- Het verschil tussen zindelijkheidstraining van jongens en meisjes