Wat niemand je vertelt over zindelijkheidstraining
Zindelijkheidstraining met je peuter is een enorme mijlpaal, en meestal eentje waar we best wel naar uitkijken. Tegen de tijd dat je dit stadium bereikt, heb je al honderden luiers verschoond en ben jij er in ieder geval klaar voor dat je kleintje op de grote mensen wc gaat (en de vrijheid die daar bij komt kijken).
Maar hoewel er veel tips zijn wat betreft zindelijkheidstraining, is er een heleboel wat je van tevoren niet wordt verteld en waar je niet voor wordt gewaarschuwd. We hebben de punten voor je op een rijtje gezet, zo sta je in ieder geval niet voor verrassingen als het zo ver is.
1. Zindelijkheidstraining is niet altijd eenvoudig
Je kind gaat misschien snel genoeg op het potje plassen, maar number two is een ander verhaal. Sommige kids kunnen het niet zonder hun luier om, wat betekent dat je op een creatieve manier moet bedenken hoe er tóch iets in het potje komt. Dat betekent gaten in luiers, het potje op verschillende plekken neerzetten and so on.
2. Toiletteren is nog nooit zo leuk geweest
Je moet naar het toilet gaan leuker maken dan een middag in een pretpark. Dansjes, stickervellen, snoep: de zindelijkheidstraining moet een plek gebeuren die magischer is dan alle pretparken bij elkaar. En dat duurt niet eventjes, maar misschien wel wekenlang.
LEES OOK: Drukke moeders opgelet! 5 manieren om meer in het nu te leven
3. Je kleine is niet opeens helemaal zindelijk
Er komt geen moment waarop je kindje echt helemaal zindelijk is. Het kan maanden goed gaan en dan ineens weer een paar keer mis op onhandige momenten zoals in het vliegtuig, het autostoeltje of logeerbed. Hoort er bij natuurlijk. Zorg altijd voor een droog setje kleren en een waterdicht onderlaken at all times, dan kom je al een heel eind. Wat je wel moet weten: wanneer de ontlasting in de spleet van een autostoeltje komt, heb je een week nodig om van de geur af te komen. Wees gerust: de meeste autostoeltjes kun je helemaal uit elkaar halen en het vervolgens schoonspuiten. Mocht je daar geen zin in hebben, kun je voor lange autoritten de luier toch nog even uit de kast halen.
4. Je praat veel over poep en pies
De helft van de conversaties die je tijdens de zindelijkheidstraining-periode met je kleine hebt, is vaak ontlastingsgerelateerd. Zo wordt jouw urinestraal uitgebreid vergeleken met die van je kleine. Ook wordt de geur en hoe het eruit zag geanalyseerd bij elke wc beurt. Dit geldt overigens niet alleen voor de gezinsleden, maar voor iedereen. Tip: visualiseer een drol in gedachte als die veel te leuke jurk waar je al weken over nadenkt. De drol is de jurk, zo enthousiast moet je er over doen.
5. Koop een brilverkleiner
Koop een brilverkleiner zodat je kleintje op de grote mensen wc kan. Na een number two is een potje schoonmaken namelijk alles behalve een frisse bezigheid.
6. Wil je kleine niet op de brilverkleiner?
Leg dan altijd een billendoekje onderin het potje. Dan kun je vervolgens alle inhoud naderhand in de wc laten glijden én hoef je het potje alleen nog even na te spoelen met water.
LEES OOK: Dít kunnen de redenen zijn waarom je peuter een driftbui krijgt
7. Moet je plassen?
Vraag je kleine regelmatig: moet je plassen? Kinderen vergeten het in de eerste weken vaak zelf en moeten simpelweg nog leren om het signaal te herkennen om op tijd naar de wc te gaan. Kids geven het vaak pas aan als het al gebeurd is.
8. Er is geen ophoud optie
Je kind is niet in staat om zijn poep of plas op te houden. Hou er dus rekening mee dat elke keer als je kleine aangeeft naar de wc te moeten, het urgent is. Helemaal in het begin, soms is het dan makkelijker om thuis aan de zindelijkheidstraining te werken dan veel onderweg te zijn.
9. Zindelijkheidstraining is wel een dingetje
Je vergeet nooit de enorme opluchting, vreugde en het gevoel van prestatie die je voelt zodra je kleine klaar is om naar de grote mensen wc te gaan. Die hele zindelijkheidstraining kan een dingetje zijn, maar een glimp opvangen van het licht aan het eind van de tunnel kan genoeg beloning zijn om dat helemaal door de vingers te zien.
10. Zindelijkheidstraining pas beginnen als je kleine er klaar voor is
Het heeft geen zin om met zindelijkheidstraining te beginnen als je kind er zelf nog niet klaar voor is. Te vroeg beginnen staat gelijk aan: veel plas opdweilen, veel bedden verschonen en veel droge outfits aandoen op de meest onhandige plekken. Je kind is er pas klaar voor als ‘ie dat zelf aangeeft. Als ze zelf op het potje of de wc gaan zitten, als je kleine aangeeft dat ‘ie moet plassen of als ze er überhaupt meer mee bezig zijn er vragen over ‘naar de wc gaan’ gaan stellen.