Ziet je baby geel of blauw? Alles over de kleur van je baby
De kleur van je baby kan variëren tussen bruin, roze en geel. Baby’s van donkere ouders zullen vanaf de geboorte donkerder zijn dan blanke baby’s, maar nog niet zo donker als ze zullen zijn in de toekomst. Blanke baby’s hebben over het algemeen een roze huidskleur bij de geboorte. Soms is de baby een beetje geel. Dit gaat meestal vanzelf over. Soms zijn de handjes en voetjes van baby’s ook een beetje blauw.
Weten wat je daar tegen doet? Lees meer over het kleurtje van je baby.
Je baby ziet geel
Als je baby er geel uitziet komt dat doordat het bilirubinegehalte in zijn bloed erg hoog is. Bilirubine is een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen. In de baarmoeder had je baby in verhouding veel meer rode bloedcellen dan wij hebben. Bovendien leven de rode bloedcellen aanmerkelijk korter bij een pasgeboren baby dan bij volwassenen. Je baby heeft dus in verhouding erg veel bilirubine in zijn lijfje. Deze stof is van nature niet op te lossen in water en verdwijnt dus niet zomaar met de urine of de ontlasting uit het lichaam.
Bilirubine
Bilirubine moet eerst door de lever die de stof zo vervormt dat deze wel in water oplosbaar is. De lever geeft het door aan de gal, deze aan de darmen en uiteindelijk verlaat de bilirubine dan toch met de ontlasting het lichaam. De lever van je baby is nog onrijp. Daardoor kan hij die enorme hoeveelheid bilirubine niet allemaal in een keer verwerken. Het gedeelte dat niet verwerkt kan worden komt in het bloed terecht en via het bloed in de huid en de slijmvliezen. En je raadt het al: dit geeft het gele effect.
Geelzucht komt vooral voor in de eerste week, met name tussen de derde en vijfde dag. Vaak begin je het een dag eerder te zien. Deze normale vorm van geelzucht heet fysiologische geelzucht en is niet ernstig. Pas als je baby écht bijna kanariegeel is zal de kraamverzorgster aan de bel trekken en overleggen met de verloskundige.
Tip! Verhelp de gele kleur
- Leg je baby bij het daglicht. Daglicht zorgt ervoor dat de bilirubine sneller uit het lichaam gaat. Plaats daarom je baby’s bedje of box bij het raam. Dat helpt. Pas wel op met tocht en plaats je baby ook nooit in direct zonlicht. In direct zonlicht kan hij ernstig verbranden.
Je baby ziet blauw
Het kan zijn dat je baby er blauw uit gaat zien. Dit betekent soms dat er iets niet goed is. Het gaat er vooral om welk gedeelte van je baby’s lichaam blauw is en of die kleur erger wordt of constant zo is. Als je baby constant een beetje blauwe voetjes en handjes heeft betekent dat meestal niets bijzonders. Pasgeboren baby’s hebben immers een zeer primitieve bloedsomloop en de bloedsomloop moet goed op gang komen.
Het kan dus zijn dat het bloed nog wat moeilijk bij de ‘uiteinden’ van zijn lichaampje kan komen. Zolang de blauwe kleur niet te erg is, is er niets aan de hand. Als zijn handjes of voetjes blauwer dan normaal zijn, betekent dat meestal dat hij het koud heeft. Niet ernstig dus. Als er andere lichaamsdelen blauw worden zoals de lipjes of het tongetje kun je beter de huisarts of verloskundige bellen.
Verschillende kleuren
Dacht je te zien dat de bovenkant van het lijf van je baby lichter is dan de onderkant? Dat ligt niet aan je ogen. Je ziet dat niet bij alle baby’s maar het is wel heel normaal. Ook dit komt door de primitieve bloedsomloop van je baby. Je baby zal binnen een paar dagen egaal van kleur zijn.