Sanne Verweij
Sanne Verweij Bevallen 29 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wil je in het ziekenhuis bevallen? Dit kan je verwachten

Sommige zwangere vrouwen voelen zich thuis erg comfortabel, maar andere aanstaande moeders voelen zich in het ziekenhuis het veiligst. Zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevallen kan als jij je daar fijn bij voelt, maar wat kan je eigenlijk verwachten van een bevalling in het ziekenhuis?

Een bevalling is al spannend genoeg zonder dat je je de hele tijd loopt af te vragen wat er nou allemaal gaat gebeuren. Om toch iets van die stress te ontnemen, zetten wij op een rijtje waar jij bij een ziekenhuisbevalling mee te maken krijgt.

Begin bevalling

Het begin van de bevalling is net zoals bij een thuisbevalling. Je begint namelijk gewoon thuis, behalve als je om medische redenen wordt ingeleid. De bevalling kan beginnen met voorweeën of het breken van de vliezen, maar meestal begint het met onregelmatige ontsluitingsweeën. Daarna zullen de weeën elkaar sneller opvolgen en langer duren. De meeste verloskundigen hebben als stelregel dat je kunt bellen als de weeën een uur lang om de vijf minuten komen en een minuut aanhouden. Ook als de weeën elkaar heel snel opvolgen, je bloed verliest of als je troebel vruchtwater hebt of als de baby nog niet is ingedaald en je vliezen breken, moet je bellen.

Ontsluiting

Als de verloskundige langs komt, zal ze je meestal toucheren om te kijken hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Wanneer de ontsluiting ongeveer halverwege is, mag je naar het ziekenhuis om daar in de verloskamer te bevallen. Je verloskundige zal met je meegaan en je gewoon begeleiden tijdens je ziekenhuisbevalling. Ze zal geassisteerd worden door je kraamverzorgster of eventueel een verpleegkundige.

Verloskamer

In het ziekenhuis krijg je een eigen verloskamer, hierin staat een ziekenhuisbed dat verstelbaar is in hoogte en houding. Verder is er meestal een stoel (voor je partner) en er is ook vaak een eigen douche en toilet waar je tijdens de bevalling gebruik van kunt maken. Sommige ziekenhuizen bieden ook de mogelijkheid om in een bevalbad te bevallen, dit verschilt echter per ziekenhuis. Het is daarom verstandig om je te verdiepen in de mogelijkheden van het ziekenhuis waar jij gaat bevallen. Vaak worden er ook informatieavonden of rondleidingen georganiseerd voor zwangere vrouwen.

Pijnbestrijding

Je kunt in het ziekenhuis kiezen voor pijnbestrijding als je dat wilt. Het is wel goed om dit van te voren te bespreken met je verloskundige, een ruggenprik kan bijvoorbeeld niet door de verloskundige worden gezet. Dit moet gedaan worden door een anesthetist. Bespreek daarom de mogelijkheden voor pijnbestrijding en jouw wensen, van te voren met je verloskundige.

Geboorte

Dan is je baby eindelijk geboren en zijn jullie, hopelijk, allebei gezond. Je mag de baby vasthouden en op je borst leggen. Huid- op- huidcontact is namelijk erg goed voor de band tussen moeder en kind. Terwijl je wacht op de nageboorte en eventuele hechtingen kun je rustig met je baby blijven liggen. Vaak is er genoeg tijd voor minimaal een uur huid-op-huidcontact. Daarna zal je baby worden gewogen, getemperatuurd en aangekleed terwijl jij onder de douche wordt geholpen.

Als er geen complicaties bij jou en de baby zijn en als je hebt geplast, mogen jullie vaak al dezelfde dag naar huis. Veel ziekenhuizen willen zo snel mogelijk de verloskamers weer beschikbaar hebben, mocht je dus langer dan een paar uur moeten blijven, dan wordt je vaak naar een gezamenlijke slaapzaal verplaatst.

Bevallingsverhaal Loes: ‘Mijn vliezen braken in de taxi naar het ziekenhuis’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme