Een zero-based budget: dit is hoe het werkt (en waarom het handig kan zijn)
Het creëren (en behouden) van een budget voor jezelf is heel nuttig. Maar dat kan nog knap lastig zijn als je inkomsten en uitgaven iedere maand anders zijn. Het kan zijn dat je niet eens weet hoeveel je in bepaalde categorieën uitgeeft, terwijl anderen daar juist weer de tijd voor nemen.
Over dat het hebben van een persoonlijk budget voordelen met zich meebrengt valt niet te twisten. Je weet waar je geld naartoe gaat en kunt controle uitoefenen op je financiën en daarmee ook de toekomst. Je kunt werken aan je financiële doelen, je kunt je voorbereiden op noodsituaties en je kunt schulden direct afbetalen. Een goede methode kan zero-based budgeting zijn, een op nul gebaseerd budget.
Wat is een zero-based budget?
Zero-based budgeting is een eenvoudig concept, het wil eigenlijk zeggen dat je elke cent die binnenkomt op papier al uitgeeft (en dat hoeven geen kosten te zijn, het kan ook aan spaargeld). Het doel van een budgetteringsplan die op nul gebaseerd is, is om uitkomsten en geoogste uitstromen volledig in balans te brengen.
Voor elke euro die er binnenkomt, bepaal je waar het heen moet. Gebruik je het om boodschappen te doen? Om een rekening mee te betalen of om je spaarrekening mee aan te vullen? Omdat uitgaven iedere maand kunnen veranderen, maak je elke maand opnieuw weer een op nul gebaseerd budget. Je mag gedurende de maand het geld van de ene categorie naar de andere plaatsen. Merk je bijvoorbeeld dat je meer uitgeeft dan je dacht aan boodschappen? Dan kun je er voor kiezen om geld op te nemen uit de categorie ‘entertainment’. Waar je alleen rekening mee moet houden is dat je inkomsten en uitgaven aan het einde van de maand gelijk zijn.
Deze manier van budgetteren betekent (obviously) niet dat je iedere maand roekeloos al je geld uit kan geven, je moet je spaargeld, investeringen en andere bijdragen rechtstreeks in je budget opnemen.
Zodra je je salaris binnen hebt, begin je met een overzicht maken. Deel je salaris in in specifieke, identificeerbare bestedingscategorieën. Begin met de vaste lasten, zoals je huur of hypotheek. Na je vaste lasten houd je wat over, verdeel dat bedrag weer over andere categorieën, zoals eten, entertainment, etc. Wees nauwkeurig met je kosten, hoe nauwkeurigere je kosten zijn, hoe effectiever je uitgaven kunt beheren volgens dit zero-budgeting-systeem. Als je daar ook weer geld van overhoudt, wijs dat dan opzettelijk toe aan je spaarrekening.
Hoe kan het helpen om mijn financiën op orde te krijgen?
Hoe langer je met deze methode werkt, hoe meer je zult begrijpen waar en hoe je je geld uitgeeft. Je ziet namelijk waar uiteindelijk je geld naartoe gaat en waarom je mogelijk niet aan bepaalde doelstellingen voldoet. Veel mensen zijn namelijk verrast wanneer ze zien hoeveel geld ze uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen of schijnbaar ‘kleine’ uitgaven als het dagelijks bekertje koffie. Zodra je ziet waar je geld naartoe gaat, kun je verstandigere beslissingen nemen.
Als je inkomen maandelijks wisselt kan deze methode ook goed werken, dus als je freelancer of zelfstandige bent, is het zeker interessant. Je budget helpt je een vangnet met een noodfonds op te bouwen en help je vooruit te plannen, waardoor je niet iedere keer een bepaald bedrag op je bankrekening hoeft hebben te staan.
Waar begin je?
Het kan een paar uur duren voor je je eerste op nul gebaseerd budget hebt ingesteld. Al zul je snel merken dat het de volgende maanden steeds sneller gaat. Je kunt namelijk veel categorieën meenemen, helemaal als je inkomsten regelmatig zijn. Je begint met het bepalen van je inkomsten, vervolgens haal je daar je uitgaven vanaf. Sommige dingen moet je misschien schatten, maar kies voor je ‘normale’ maandelijkse uitgaven. Neem indien van toepassing seizoensgebonden uitgaven mee, zoals kerstcadeaus. Houd ook rekening met spaargeld. Trek deze uitgaven van je inkomsten af en zorg ervoor dat het totaal nul is. Het kan even duren voor je budget in evenwicht is. Kijk waar je bepaalde uitgaven kunt schrappen of waar je wat geld van je inkomsten naar toe kan doen.
Voorbeeld
Een voorbeeld kan handig zijn, zo ziet een op nul gebaseerd budget eruit wanneer je het huishouden bestaat uit twee personen:
Inkomen van persoon 1: 3.200 euro
Inkomen van persoon 2: 2.000 euro
Totaal maandelijks inkomen: 5.200 euro
Uitgaven:
Huur: 1.520 euro
Boodschappen: 500 euro
Uit eten: 150 euro
Vervoer: 120 euro
Verzekering: 250 euro
Mobiele telefoon, tv en internet: 200 euro
Huisdieren: 100 euro
Kleding: 250 euro
Cadeaus: 100 euro
Diverse huishoudelijke uitgaven: 150 euro
Creditcardbetaling: 300 euro
Studielening: 250 euro
Entertainment: 200 euro
Bijdragen aan je pensioen: 400 euro
Besparingen: 400 euro
Totaal maandelijkse uitgaven: 5.200 euro
Meer over geldzaken:
- Zo houd je je schulden onder cotnrole – hoe groot ze ook zijn
- Heb je schulden? Dan is het verstandig om deze gewoontes te vermijden
- 5 Manieren om van je schuld(en) af te komen