Dit moet je doen als jouw baby of peuter zand heeft gegeten
Het strand is voor veel kleintjes een fijne plek om te zijn. Je kunt er prachtige kastelen bouwen, je teentjes in het koude water dippen en eindeloos lang spelen in het zand. Als ouder is het ontzettend leuk om met je baby voor het eerst naar het strand te gaan, inclusief schattig strandhoedje.
Geen enkel kind vindt het een straf om naar het strand te gaan. Uren spelen in een immense zandbak en ze hebben de tijd van hun leven. Maar kleintjes snappen soms nog niet dat zand heerlijk is om mee te spelen, maar minder lekker om op te eten. Help?!
Waarom eten baby’s en peuters zand?
Met zand spelen is leuk totdat je koters een hand vol met zand in hun mond proppen. Dit hebben we allemaal wel eens meegemaakt en meestal kun je de schade beperken door meteen in te grijpen maar het kan ook zo zijn dat je net te laat bent. En dit soort momenten kunnen zich ook gemakkelijk voordoen in je eigen achtertuin als je een zandbak hebt want je hoeft je maar even om te draaien en die kleine dreumes ligt zand te happen.
Het brein van baby’s is nog niet ontwikkeld en ze weten simpelweg nog niet wat ze wel en niet kunnen eten. Het liefst stoppen ze alles in hun mond. Als ze een keer wat zand eten merken ze al gauw dat het een heel onprettige structuur heeft en dat draagt bij aan het leerproces van de baby. No way dat ze dat als volwassene nog zullen doen.
Wat is het gevaar?
Als jouw baby een keer wat zand eet is dat vrij onschuldig maar het is niet altijd onschuldig en het is ook gewenst dat je als ouder ingrijpt. Dr. Randi Nelson van Brightpoint Health in New York zegt hierover het volgende:
“Normaal gesproken kan zand geen kwaad maar zand in een zandbak en zelfs op het strand (als het nat is) kan een broedhaven zijn voor bacteriën (met name poepbacterieën). Bacteriën waar je kindje echt heel ziek van kan worden. Daarnaast kan een grote hap zorgen voor verstikkingsgevaar.”
Waar moet ik als ouder op letten?
Als je baby of peuter een enorme hap zand heeft opgegeten (en je kon helaas niet op tijd ingrijpen) is het goed om daarna in de gaten te houden of je kindje diaree of koorst krijgt en moet overgeven. Bel in dat geval je huisarts.