5x de beste yogahoudingen voor tijdens de bevalling
Al heb je nog nooit van je leven een yogahouding geprobeerd, dan nog is (het einde van) je zwangerschap het perfecte moment om het te proberen. Yoga brengt namelijk een heleboel voordelen met zich mee, van psychische tot fysieke hulp. Deze yogahoudingen helpen dan ook tijdens de bevalling.
Of je nou voor een bevalling met of zonder pijnbestrijding wilt gaan, deze yogahoudingen kunnen de oplossing zijn. De poses werken erg goed tegen de pijn en kunnen onder andere je bekken openen.
Deze yogahoudingen helpen bij de bevalling
1. Squat
Je kunt deze pose tijdens de gehele bevalling gebruiken, zelfs tijdens het persen. Het opent je bekken, zodat deze wijder worden. Daarnaast komt er meer druk op de baarmoederhals te staan, wat kan helpen met de ontsluiting.
Laat je iets zakken tot je op je hurken zit. Eenmaal beneden is het belangrijk om te onthouden dat je gewicht over je voeten verdeeld moet zijn. Daarnaast kun je een dekentje neerleggen om je hielen iets hoger neer te zetten. Je kunt ook een partner-squat doen. Je houdt daarbij elkaars onderarmen stevig vast, waarbij jij rustig naar beneden zakt. Degene die staat, moet het gewicht op zich nemen. Het beste is om dat te doen door achterover te leunen en je knieën licht te buigen.
2. Rocking cat
Deze beweging neemt de druk weg van je rug en stimuleert een optimale foetushouding omdat de buik van de moeder naar beneden is gericht. Verder moedigt de schommelende beweging de baby aan om zich een weg te banen door de bekken op zoek naar de beste geboortepositie. Door de ademhaling en bewegingen, kan jij zelf ook iets beter ontspannen.
Ga op handen en voeten zitten. Als je gevoelige knieën hebt, kan je een deken of matje onder je knieën leggen. Je handen staan gelijk met je schouders en je knieën staan gelijk met je heupen. Terwijl je inademt kan je je ruggengraat naar voren strekken en als je uitademt kan je je rug iets ronden en je heupen naar achteren wiegen (maar niet helemaal tot je hielen). Ga hiermee door zolang het goed voelt.
3. Zijligging
Deze pose is handig als je erg moe bent en even wilt rusten, of als je een ruggenprik hebt gekregen en je niet veel kunt bewegen. Door deze yogahouding ontstaat er meer opening in de bekken.
Maak van kussens of van een deken op het bed een lichte neerwaartse helling. Ga op je voorkeurszijde liggen en plaats je bovenbeen op een steun waarbij de enkel hoger komt te liggen dan de knie. Strek je onderbeen recht uit en rol richting de buik. Je kunt een kussen of dekentje onder je hoofd leggen voor ondersteuning.
4. Baddha Konasana
Deze houding kun je gebruiken tijdens de eerste fase van de bevalling en kan ook helpen als je de ruggenprik hebt gehad. Als je weinig kunt bewegen, helpt deze houding je bekkenbodem en de binnenkant van je dijen voorzichtig te rekken. Verder helpt de zwaartekracht je baby helpen met het komen in de juiste positie.
Ga zitten met je heupen iets omhoog op een deken of kussen. Breng je voeten bij elkaar en de knieën juist uit elkaar. Houd je ruggengraat lang en begin naar iets naar voren te buigen. Als je pijn hebt in de onderrug, kun je je voeten verder bewegen en een steun onder de knieën plaatsen.
5. Leunen en stretchen
Hierdoor worden je schouders geopend en je rug gestrekt. Deze yogahouding kan op ieder moment tijdens de zwangerschap gebruikt worden, zelfs met het persen. Door het naar voren leunen neemt de druk van de onderrug af en veel vrouwen bewegen van nature met hun heupen. De zwaartekracht helpt de baby naar beneden te duwen en de beweging van de bekken met de ruimte van de bekken zodat je baby een weg naar beneden vindt.
Plaats je onderarmen tegen de muur; je kunt je handen in elkaar vouwen als je dat fijner vindt. Loop met je voeten iets naar achteren zodat je buik naar beneden wijst. Pas op dat je de rug niet te veel kromt. Houd je knieën losjes en voeten breed gestrekt en je kunt vervolgens iets met je heupen bewegen.