Wratten: alles wat je moet weten
Je hebt er zelf misschien ook wel eens last van gehad: een wrat. Misschien zelfs wel meerdere. Maar wat is een wrat nou eigenlijk precies en wat kun je er tegen doen?
Wat zijn wratten?
Wratten zijn kleine gezwellen van de huid die veel voorkomen. Het wordt veroorzaakt door verschillende virussen, in veel gevallen een variant van het humaan papillomavirus (HPV). Door het virus wordt de huid geïnfecteerd, waardoor huidcellen sneller gaan delen en een dikke laag vormen.
Zijn wratten gevaarlijk?
Wratten hebben is niet leuk, het kan gepaard gaan met irritatie en eczeem, maar ze zijn niet schadelijk. De meeste wratten zijn geneigd om binnen twee jaar vanzelf weg te gaan, maar er bestaan ook behandelingen. Wratten zijn wel besmetting, als je dus in contact komt met wratten, of als je spullen gebruikt die zijn aangeraakt door iemand met wratten, kan het worden doorgegeven.
Vormen wratten
Er zijn verschillende vormen wratten. De meest voorkomende wratten bij kinderen zijn de gewone wratten, waterwratten en voetwratten:
Gewone wrat
De gewone wrat komt vooral voor op handen en voeten, maar kan ook op de knieën en ellebogen komen. De gewone wratten zijn vaak rond, hebben dezelfde kleur als je huid, voelen hard en ruw aan en hebben een soort bloemkoolachtige oppervlak. De grootte kan ook variëren. Krabben en nagelbijten vergroot de kans op besmetting.
Voetwrat
De voetwrat vind je vooral op, hoe kan het ook anders, de zool van je voet. Je kunt een voetwrat herkennen aan pijn bij het lopen. De voetwrat wordt nog wel eens verward met een likdoorn of eksteroog. Net als andere wratten zijn voetwratten vaak huidkleurig en hebben dezelfde grootte als bijvoorbeeld gewone wratten. Voetwratten kunnen vaak hardnekkig zijn.
Waterwrat
Waterwratten worden niet veroorzaakt door het HPV, maar een ander soort virus, ook wel bekend als een pokvirus. Waterwratten zijn heel besmettelijk en komen bij veel jonge kinderen voor. Je kunt ze herkennen aan witte ronde bultjes, met in het midden een puntje. Waterwratjes kunnen op het hele lichaam komen, toch komen ze vaak minder voor op handen en voeten.
Hoe krijg je wratten?
Iedereen kan wratten krijgen, aangezien het wratvirus besmettelijk is: het HPV kan gemakkelijk van persoon tot persoon worden overgedragen. Wratten komen vaak voor bij kinderen omdat zij nog wel eens verwondingen hebben: als je een snee of krasje hebt in het gebied wat een wrat raakt, worden wratten natuurlijk snel verspreidt. Krabben en bijten aan de wrat werkt ook niet mee, dat zorgt ook voor een snellere verspreiding.
Overal het algemeen wordt het wratvirus vooral verspreid in een vochtige omgeving zoals een zwembad, doucheruimte of sportzaal, maar kan ook worden verspreidt via direct contact, maar ook via een handdoek of deurklink. Wel wel mooi is meegenomen: zodra je wratten hebt, maakt je lichaam er antistoffen voor aan. Daardoor krijg je ze vaak niet meer als je ouder wordt.
Barnsteenketting voor je kind: alles wat je erover moet weten
Hoe behandel je wratten?
Wratten kunnen uit zichzelf verdwijnen, maar wel pas na één of twee jaar en zo lang je wratten hebt, kun je anderen besmetten. Bovendien kunnen ze ook erg pijn doen, dus je kunt er ook voor kiezen om je wratten te behandelen.
Aan laten stippen
Met wratten hoef je in principe niet naar de huisarts, tenzij de wratjes van kleur of grootte veranderen, gaan jeuken of bloeden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de wrat te laten aanstippen bij de dokter met een vloeibare stikstof. Door de wrat te bevriezen, zal ‘ie uiteindelijk verdwijnen. Wel kan dit pijnlijk zijn, verschillend per persoon. Je kunt er ook voor kiezen om de wrat zelf aan te stippen. Bij de drogist zijn verschillende vloeistoffen en zalven verkrijgbaar waarmee je gewone wratten kunt aanstippen. Middelen met het stofje salicylzuur zorgt dat het bovenste laagje van de huid losweekt, dit moet je dagelijks doen. Er bestaan ook producten met mierenzuur, die drogen wratten uit en daarom hoef je de wratjes maar een keer per week aan te stippen
Huismiddelen
Er bestaan ook talloze huismiddeltjes tegen wratten. De werking is niet wetenschappelijk aangetoond, maar sommige mensen hebben er erg positieve ervaringen mee. Dit zijn enkele middeltjes:
Ochtendurine
Stip iedere ochtend de wrat aan met ochtend-urine, bijvoorbeeld met een wattenstaafje. Pleister over de wrat en na een half uur weer af halen. Hoeveel ochtenden je dit moet doen, kun je het beste zelf in de gaten houden.
Honing
Honing zorgt er ook voor dat de wrat uitdroogt. Doe honing op een pleister en plak hem op de wrat. Herhal dit tot de wrat verdwijnt.
Teentje knoflook
Knoflook kan ook helpen! Doe ‘s nachts een plakje knoflook met een pleister op de wrat. Hou dit vol tot de wrat verdwijnt.
Kleurloze nagellak
Je kunt ook doorzichtige nagellak gebruiken om je wrat te behandelen. Doe wat doorzichtige nagellak op je wrat en plak er een plakbandje op, laat het vervolgens een paar dagen zitten tot de wrat loslaat.
De infectie van wratten beperken
Wratten voorkomen gaat niet lukken, je kunt er wel voor zorgen dat de verspreiding zoveel mogelijk wordt tegengegaan.
– Als je kind wratten heeft, zorg er dan voor dat hij er niet aan gaat krabben
– Als iemand de wrat heeft aangeraakt, dan is het zaak om je handen goed te wassen
– Laat je kind schoenen of slippers dragen in gymzalen en zwembaden
Heb jij nog tips om wratten te behandelen? Laat ze hieronder weten in de comments!