Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 19 feb 2018
Leestijd: 6 minuten

10 redenen waarom de woedeaanvallen van je peuter juist heel goed zijn

Geloof het of niet, de woedeaanvallen van je peuter vormen een belangrijk deel van zijn emotionele gezondheid en welzijn. Hoe vervelend het ook is als ze middenin Albert Heijn tegenstribbelend op de grond gaan liggen en het op een krijsen zetten; het is belangrijk voor hun ontwikkeling.

De woedeaanvallen van je peuter zijn oké

Dat de woedeaanvallen iets positiefs met zich meebrengen is goed nieuws, maar een beetje vervelend blijven ze natuurlijk wel. Schiet je peuter uit z’n slof? Houd deze tien punten dan goed in gedachten en stay calm.

Ontlading

In elke emotionele traan zit het stresshormoon cortisol. Door te huilen zorgt je peuter ervoor dat zijn cortisolniveau daalt en weer in balans komt. Als-ie niet zou huilen zou het hormoon zich zodanig ophopen dat dit nog veel nadeligere gevolgen zou hebben dan een kleine huilsessie op een irritant moment. Best wel fijn dus. Daarnaast is onderzocht dat tranen de bloeddruk verlagen én goed zijn voor de emotionele staat. Na een woedeaanval of flinke huilbui is je peuter vaak in een veel beter humeur. Het helpt als je het proces van de woede en tranen niet onderbreekt, zodat je peuter even helemaal los kan gaan. Zo is-ie na zijn uitbarsting weer gezellig.

Nieuwe dingen leren

Wanneer een peuter ergens moeite mee heeft (denk aan: een driehoekig blokje in een rond gat proberen te stoppen, ergens op klimmen maar vast komen te zitten, twee verkeerde puzzelstukjes niet aan elkaar krijgen, etc. etc.) kan hij hier érg gefrustreerd door raken. Laat je peuter vooral even huilen en worstelen met zijn driehoekige blokje voor je ingrijpt en zijn probleem oplost. Het uiten van zijn frustraties maakt het hoofd van je peuter leeg, waardoor er ruimte is om iets nieuws te leren. Zodat hij na een tijdje krijsen het blokje vanzelf in het goede gat stopt. Bravo.
Onderzoek wijst uit dat een peuter zich goed en relaxed moet voelen om iets nieuws aan te leren. Zijn emoties uiten is een belangrijk onderdeel van dit proces.

LEES OOK: Deze kids kregen een woedeaanval op een wel heel lastige plek

Beter slapen

Slaapproblemen komen ook bij onze kinderen vaak voor, omdat we er vaak alles aan doen om hun woedeaanvallen te voorkomen. ‘s Nachts komen die opgekropte emoties van je peuter naar boven wanneer zijn brein uitrust. Het zijn eigenlijk net mensen: wakker liggen van stress of het proberen te verwerken van bepaalde gebeurtenissen is ook voor de allerkleinsten een issue. Laat je kind af en toe dus lekker tekeer gaan, dit zal hem helpen om een hele nacht lekker door te slapen. En zo kom jij morgenochtend ook niet uitgeput op je werk aan. Win-win.

Nee zeggen

De kans is groot dat je peuter een uitbarsting krijgt als jij ‘nee’ zegt, maar dit is alleen maar goed. Door ‘nee’ te zeggen stel je duidelijke grenzen voor je kind en laat je hem zien wat acceptabel gedrag is (en wat vooral niet). Heb je soms de neiging om toch maar ja te zeggen omdat je geen zin hebt in de drama? Doe het niet. ‘Nee’ zeggen betekent dat je niet bang bent voor de emotionele, moeilijke kanten van het ouderschap. En daar mag je trots op zijn.

Eerlijkheid

Woedeaanvallen zijn eigenlijk een groot compliment. Je peuter gebruikt zijn aanvallen namelijk bijna nooit om je te manipuleren of zijn zin te krijgen. Vaak accepteert hij de ‘nee’ en uit hij door de uitbarsting simpelweg hoe hij zich daarover voelt. Hij durft bij jou eerlijk te zijn over zijn gevoelens. Ga niet overstag en blijf bij je ‘nee’, maar troost ‘m wel. Vaak is het punt dat je peuter maakt vooral context en heeft hij gewoon liefde en aandacht nodig.

Band versterken

Je boze peuter lijkt je aanwezigheid misschien niet héél erg op prijs te stellen tijdens een van zijn woedeaanvallen, maar echt waar, hij vindt het fijn dat je er bent. Laat hem gewoon even uitrazen zonder ‘m te onderbreken of het op te lossen. Wat geruststellende woorden en een knuffel zullen je peuter goed doen en hij zal voelen dat je er onvoorwaardelijk voor hem bent. Jullie band zal op lange termijn worden versterkt.

Lange termijn gedrag

Soms komen de emoties van kinderen er niet via een woedeaanval uit, maar door bijvoorbeeld agressie, niet delen met andere kinderen of niet meewerken met simpele dingen als tanden poetsen of aankleden. Dit zijn allemaal tekenen dat je kind het moeilijk heeft met zijn emoties. Even heel boos worden kan je peuter helpen om te ontladen en zal ervoor zorgen dat hij weer zichzelf kan zijn en kan meewerken. Laat die ontploffing dus maar komen.

LEES OOK: Checklist: 22 dingen waaraan je kunt meten of de driftbui van je peuter normaal is

Uit/thuis

Als je peuter thuis compleet flipt, is de kans groot dat het minder snel in het openbaar zal gebeuren. Kinderen uiten hun emoties vaak thuis, waar ze het gevoel hebben dat er echt naar ze wordt geluisterd. Niet heel fijn natuurlijk, maar beter dan een enorme break-down in de supermarkt. Hoe vaker je zegt dat je peuter moet stoppen of ophouden als hij moet huilen of boos is, hoe meer spanning hij opbouwt van binnen. Dus: hoe meer tijd en ruimte je maakt om te luisteren naar de gevoelens van je peuter thuis, hoe minder opgekropte gevoelens hij meedraagt op een tripje.

Goed bezig

Hoe ouder je peuter wordt, hoe minder hij zal huilen. Dit is deels omdat hij leert om te gaan met zijn emoties en volwassen wordt, maar deels ook omdat hij opgroeit in een maatschappij die niet heel erg houdt van constante emotionele expressie. Wanneer wij volwassenen boos of gestrest zijn, hebben we het vaak ook gewoon nodig om een lekker potje te huilen. Voor volwassenen, en dan vooral voor mannen, is het moeilijk om de veiligheid te voelen om ons zo te laten gaan. Je peuter is dus alleen maar goed bezig. Hij voelt zich nog vrij om zijn emoties de vrije loop te laten. Kunnen wij een voorbeeld aan nemen.

Leren over onszelf

De uitbarstingen van onze peuters kunnen ook heel wat losmaken in onszelf. Het herinnert ons aan onze eigen kindertijd, waar we ons misschien onbegrepen hebben gevoeld door onze ouders of het gevoel hebben gehad dat er niet naar ons werd geluisterd. Het verdriet van ons eigen kind kan allerlei herinneringen terugbrengen, waar we ons in eerste instantie misschien niet eens meer bewust van waren. Het ouderschap heeft op deze manier invloed op onze eigen emotionele uitdagingen. Na een emotioneel moment met je kind kan het fijn zijn om even de tijd te nemen voor jezelf en er rustig over na te denken. Kalm blijven vergt wat oefening, maar als je jezelf erin traint en verbanden legt, zul je zien dat het je steeds beter af gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme