Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Geld en carriere 20 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Weg met het taboe: met deze tips praat jij makkelijker over geld

Als je moeder wordt, verandert er van alles, ook op financieel gebied. Erover praten, geeft rust en meer inzicht. Samen met Rabobank willen we gesprekken over geld makkelijker maken. Acht tips!

Een gesprek over poepluiers, gebroken nachten en het feit dat je leven tussen de lakens minder spannend is geworden? Het zijn sinds je moeder bent vast hot topics in je gesprekken. Over de financiële kant van het sprookje – voor een tweeoudergezin kost één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen (CBS) – wordt veel minder gepraat. Al helemaal niet als het op financieel gebied even minder gaat. En vanwege de inflatie en de stijgende energiekosten zijn er wel steeds meer gezinnen met geldzorgen. 

Zo’n 39 procent van de Nederlanders tussen de 20 en 79 jaar praat niet met goede vrienden of familie over financiële problemen of twijfels over geldzaken. Dit blijkt uit onderzoek van Rabobank (2020) onder ruim 2700 mensen. Van de ondervraagden zegt 17 procent het zelfs (heel) ongemakkelijk te vinden om geldzaken met vrienden of familie te bespreken. Als mensen hun spaargeld moeten gebruiken om rond te komen of zelfs al schulden hebben, praat 13 procent hier zelfs niet over met de partner.

Onze 8 gouden regels om het gesprek wél aan te gaan:

Schrijf je vragen op

Het helpt als je weet hoe je een gesprek wilt beginnen. Wil je een goede vriendin of een familielid vragen hoe hij/zij het aanpakt als het gaat om het bijhouden van uitgaven, hoeveel geld er maandelijks naar de boodschappen gaat of welke spaardoelen diegene heeft? Bedenk vooraf welke informatie je zou willen krijgen en stel daarover concreet een vraag.

Maak een wandeling 

Praten en bewegen is een fijne combi. Je kunt natuurlijk ook samen naar de sauna of met thee en chocola op de bank ploffen. Kies in elk geval een setting waarin jij je op je gemak voelt en de ander ook, dan is het een stuk makkelijker om open te zijn. En probeer het gesprek wel live te doen, niet telefonisch. Het werkt beter als je elkaars gezicht en emoties ziet.

Bespreek jullie money mindset 

Je financiële opvoeding heeft vaak grote invloed op hoe jij je geldzaken regelt. Als je jouw money mindset en die van de ander vergelijkt, kun je daar wellicht weer van leren. Wat jij van huis uit hebt meegekregen, voelt misschien als de juiste manier. Toch is het goed om een andere kijk op geld te horen en je daar weer door te laten inspireren.

Doe de challenge

Ben jij een Geld Chaoot, een Superspaarder, een Big Spender of een Rekenmaster? Je ontdekt het in de Praten over geld Challenge en krijgt in de e-training meer tips om over geldzaken te beginnen. Je kunt ook anderen uitdagen om het gesprek over geld aan te gaan.

Leer van (o)pa en (o)ma

Ga jij nu je volwassen bent nog weleens het gesprek aan met je ouders over je financiën? Weet je bijvoorbeeld hoe je (groot)ouders het deden toen hun kinderen klein waren? Natuurlijk leven we nu weer in een heel andere tijd, maar toch kun je wijze lessen over geld halen uit de verhalen van (o)pa en (o)ma. Zij hebben nu eenmaal meer levenservaring en daardoor wellicht ook tips over wat werkt en wat niet. Als je kinderen al wat groter zijn, kunnen zij ook zelf in gesprek met opa en oma.

Bespreek je toekomstplannen

Je bespreekt met je partner vast regelmatig hoe jullie het financieel allemaal regelen, maar praat je ook over jullie toekomstplannen? Dromen jullie van een mooie familievakantie, een groter huis, meer kinderen? Check zeker eens per jaar met je partner of jullie dromen zijn veranderd en stel eventueel een nieuw spaardoel.

Luister naar de ander

Een goed gesprek voeren, betekent ook kunnen luisteren naar de ander. Nu je toch over je geldzaken bent begonnen, voelt je vriend(in) of partner zich misschien ook vrijer om zijn of haar verhaal te doen. Hoor het aan, toon begrip, oordeel niet en kijk waarbij je eventueel kunt helpen.

Geef het goede voorbeeld 

Als je wilt dat je kinderen later ook een financieel gezond leven leiden, is het belangrijk om het gesprek over geld met ze aan te gaan. Bespreek bijvoorbeeld niet alleen hoeveel zakgeld je kind krijgt, maar ook wat hij/zij ermee mag en kan doen. Maak samen een spaarplan en leer je kind omgaan met een eigen bankrekening.

Iedereen kan een stap zetten richting een financieel gezonder leven. Praten over geld is dan belangrijk. Zeker nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen. Praten over geld vermindert financiële stress, geeft meer inzicht en zorgt ervoor dat je sneller nieuwe mogelijkheden ziet. Weet je niet waar je moet beginnen? Via de Wegwijzer van Rabobank ontdek je binnen 2 minuten met welke stap jij het beste kunt beginnen.

 

In samenwerking met Rabobank

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme