Gebruik je wc niet als afvalbak: dit moet je niet door de wc spoelen
Onlangs verscheen op NOS een artikel met de kop dat wij Nederlanders de wc nog te vaak als afvalbak gebruiken. Nederlanders zouden nog te vaak dingen door de wc spoelen die daar niet thuishoren, van tampons tot zelfs hele luiers. Hier op de redactie waren we er over aan het napraten, en al gauw bleek dat sommigen van ons ook soms etensresten door de wc spoelen.
Naast het feit dat de wc is bedoeld voor het doen van onze dagelijkse behoeften, kan het handig zijn om van vieze of lastige voorwerpen af te komen. Vroeger werden mijn overleden goudvissen dan ook door de wc gespoeld. Maar wat mag je er eigenlijk allemaal niet (en wel) in gooien?
Door de wc spoelen
Alles wat je door de wc (of gootsteen, wasbak en doucheputje) spoelt, komt in het riool terecht. Als je dingen doorspoelt die je eigenlijk niet moet doorspoelen, kan het riool verstopt raken. Riool bevat dus water vermengd met afval van huishoudens en de industrie, bij waterzuiveringsinstallaties wordt het vuil uit het rioolwater gezuiverd, maar dat kost geld, energie én misschien wel het belangrijkste: het belast het milieu. Zo zijn er regels voor wat er wel en niet in het riool terecht mag komen. Zo mogen de volgende voorwerpen echt niet in het riool terecht komen:
Doekjes voor persoonlijke hygiëne
Vochtig wc-papier mag dan weer wel door de wc worden gespoeld, let wel: alleen als het icoontje van een toiletpot op de verpakking staat. Schoonmaakdoekjes, babydoekjes, bollendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes op make-up te verwijderen mag je dan weer niet door de wc spoelen.
Medicijnen
Jaarlijks worden zo’n 140.000 kilo aan medicijnresten uit het afvalwater gezuiverd. En dat terwijl je geen medicijnen door de wc moet spoelen, lever oude medicijnen gewoon in bij de apotheek.
Chemisch afval
Verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën horen ook niet in het riool te komen. Deze kun je inleveren bij de gemeente (klein chemisch afval).
Vet
Olie en (frituur)vet moet je ook niet door de wc (of gootsteen) spoelen. Dit hoor je gescheiden in te leveren. Giet frituurvet in een lege plastic fles of melkpak met dop. Olie of vet uit de pan kun je met een vel keukenpapier uitvegen, doe je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier, dan mag het in de gft-bak (met papier en al). Gekleurd papier of papier met opdruk hoort in de vuilnisbak.
Grote etensresten
Dranken en vloeibare restjes kun je door de wc spoelen, maar vaste etensresten horen in de gft bak. Kippenbotjes, koffiedik, theebladeren, groenten en pasta horen niet in het riool te komen. Zeef groente en pasta dan ook uit de restjes soep of saus die je weg wilt spoelen.
Maandverband, tampons en condooms
Deze producten kunnen, evenals vet en grote etensresten de wc doen laten verstoppen. Deze voorwerpen kunnen achterblijven in de leidingen, waardoor deze weer vernauwen en er op den duur verstoppingen ontstaan.
Goudvissen
Goudvissen kun je ook beter niet door de wc spoelen, dode vissen kunnen namelijk bacteriën en virussen verspreiden. Levendige vissen kunnen het ecosysteem erg uit balans brengen.
Wat dan wel?
Houd er voortaan dus rekening mee dat alles wat je door de wc en gootsteen spoelt in het riool terecht komt. Etensresten die door het zeefje of de gootsteen kunnen (sausjes, melk, soep etc.) mag gewoon worden doorgespoeld, evenals huishoudelijke reinigingsmiddelen en afwaswater.
Gebruik de wc niet als afvalbak
In Nederland spoelen we jaarlijks zo’n 3,5 kilo afval per persoon (!) door het riool. Om je een beeld te geven: dat staat gelijk aan 9,6 miljoen volle vuilniszakken. Het meeste van deze afval hoort in de vuilnisbak, de zak voor plastic afval of de gft bak. Gebruik de wc dan ook niet als vuilnisbak, gooi het afval liever in de juiste afvalbak. Twijfel je wat in welke afvalbak hoort? Check het op de Afvalscheidingswijzer.