Lise Steegmans
Lise Steegmans Kinderen 30 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom is met water spelen zo fascinerend voor kinderen?

De lente is misschien wel een van de leukste periodes van het jaar, want: we kunnen weer naar buiten! Emmertjes, schepjes, waterpistolen, alles mag uit de kast. Buiten mag er lekker gekliederd worden met water, zand en modder. Vooral met water spelen lijkt kinderen voor eeuwig te fascineren. Waarom is dat zo?

Als het gaat om spelen en leren, biedt de lente veel nieuwe mogelijkheden om de kids te entertainen. Er zijn zoveel leuke veranderingen te zien, van kleine beestjes en verschillende vogelsoorten tot mooie regenbogen die voortkomen uit lentedouches. Wat ook helpt bij de lente: het is (meestal) warm genoeg om de bakken water tevoorschijn te toveren en je peuter of kleuter hiermee te laten spelen.

Je kind met water laten spelen heeft veel voordelen

Spetteren, gieten, drijven, zinken, voelen en vullen. Je kind met water laten spelen heeft tal van factoren die het zo fascinerend maken. En mooi meegenomen: met water spelen heeft ook een hoop voordelen.

Controle en veiligheid

Het leuke aan water is dat het, net als zand, een materiaal is waarmee je kind vrij is in wat hij er mee doet en wat hij ervan kan maken. Er is namelijk heel eenvoudig vorm aan te geven. Water en zand hebben geen vorm, dat geeft je kind de macht om er van te maken wat hij wil. Anderzijds zijn water en zand bestendig: dit materiaal kan nooit stuk en je kunt er telkens mee opnieuw mee beginnen. Dat geeft een gevoel van controle, én veiligheid.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Hierdoor is eindeloos herhalen ook een feestje. Overgieten van het ene bakje naar de ander, oeverloos spetteren. Als je kinderen met water laat spelen, gaat het vaak meer om de bezigheid dan om het eindproduct. Spelen met water is ontspannend. Je kind kan verkennen, ontdekken, onderzoeken, bedenken en genieten, wat weer bijdraagt aan de rust en het zelfvertrouwen van je kind. Dat is goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Sensorische en motorische ontwikkeling

Naast de sociaal-emotionele ontwikkeling heeft met water spelen meer voordelen voor je kind. Kijken, voelen, ruiken, alle zintuigen worden gebruikt. En water lokt veel motorische reactie uit. Probeer maar eens drijvend balletje te grijpen in het water… Dat is een goede oefening voor de fijne motoriek. Maar ook de grove motoriek krijgt alle ruimte om zich te ontwikkelen. Dat maakt met water spelen een goede oefening voor de sensorische en motorische ontwikkeling van je kind.

Cognitieve ontwikkeling

Drijven en zinken, het is mateloos fascinerend, het lijkt wel toveren! Deze specifieke ervaringen leren je kind ook veel over inzicht, meten en inhoud. Spelen met water en met zand zijn daarmee voorlopers van bouwspellen die op latere leeftijd leuk zijn: ordenen, stapelen, bouwen, uit elkaar halen.

Tips voor spelen met water

Zijn wij opgegroeid met een simpele tuinslang en een plas in de achtertuin, tegenwoordig heb je complete watertafels zodat je kind kan spelen met water. Super leuk, maar vrij luxe. Hieronder wat huis-, tuin- en keukentips die minstens zo leuk zijn.

  1. Overgieten
    Laat je kind met een lepel, bakje, bekertje of spons water overgieten van de ene naar de andere pan of emmer. Laat je kind raden hoeveel lepels er nodig zijn om de emmer te vullen.
  2. Zinken en drijven
    Wat zinkt er en wat blijft er drijven? Met kleine voorwerpen zoals stenen, munten, takjes, badspeelgoed, doppen, kurken en sleutels kun je hiermee experimenteren. En heel handig, dit kun je overal doen, in de badkuip, in een emmer of in de gootsteen.
  3. Waterverf
    Alles wat je nodig hebt is een bakje water, een kwast en een stuk beton zoals de stoep, oprit of achtertuin. Laat je kind verven met water.
  4. Knijpen, scheppen, schrobben
    Wanneer je kind in bad zit of in het zwembad speelt, gooi er dan allerlei voorwerpen bij. Wat voor ons lijkt op eenvoudige bewegingen als knijpen en scheppen, ondersteunt bij je kind de ontwikkeling van teken- en schrijfvaardigheid enorm. Dit is een geweldige vingeroefening.
  5. Dammen maken
    Hoe houd je water tegen? Dat kun je je kind leren door hem een dam te laten bouwen met zand, modder, stenen of andere voorwerpen.

Niet alleen in de lente kun je buitenspelen, juist ook in de herfst en winter is dit belangrijk voor je kind. Waarom? Dat lees je hier.

Bij Efteling Wonderland doen bezoekers voor het eerst mee aan het sprookje: op pad met de Gekke Hoedenmaker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

SKSG

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme