Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kinderen 10 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom je baby de eerste 6 maanden beter geen water kan drinken

Het lijkt een onschuldig goedje, maar wij stuitten op meerdere onderzoeken waaruit blijkt dat je je kindje beter geen water kunt geven in zijn of haar eerste jaar. En eigenlijk helemáál niet in het eerste half jaar. Een teveel kan namelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je baby.

Volgens Jennifer Anders, kinderarts bij het Johns Hopkins Children’s Center in Baltimore, is een watervergiftiging bij baby’s zo gebeurd. En dat kan gevaarlijk zijn.

Watervergiftiging

Je nieren zijn dé straatvegers van je lichaam, en zorgen er onder andere voor dat er natrium met behulp van water uit je lichaam wordt gefilterd en daarna netjes wordt afgevoerd. Omdat de nieren van baby’s nog lang niet uitgegroeid zijn, kan een teveel aan water teveel natrium afvoeren, waardoor er een tekort ontstaat. Een van de eerste symptomen van een watervergiftiging bij baby’s, als gevolg van een tekort aan natrium, zijn een verminderde hersenactiviteit, slaperigheid, en een lagere lichaamstemperatuur.

Zwellingen

Verder kan een zwelling van het gezicht plaatsvinden, en in een verder stadium kan een kind last krijgen van toevallen. Anders: ‘Het is een sneaky aandoening, waarbij de symptomen soms heel langzaam opkomen. Vaak komen ouders er pas bij de toevallen achter dat er iets flink mis is met hun kind.’

Echt niet nodig

Een beetje water is volgens Anders absoluut geen probleem, maar opletten is wel van belang. Voor kinderen van een half jaar oud is 80 milliliter water per dag al veel. ‘Baby’s hebben echt genoeg aan borst- of flesvoeding. Daar zitten alle voedingsstoffen in die ze nodig hebben, en stilt ook direct de dorst. Daar is geen extra water voor nodig’, vertelt de kinderarts aan Reuters.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme