Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Baby 30 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je wilt weten over het laten maken van een pretecho

Een pretecho, de naam zegt het eigenlijk al, doe je voor de pret. Omdat het leuk is dus. In tegenstelling tot een echo, die wordt gedaan om te kijken naar de groei, gezondheid en de ligging van je baby en de placenta.

Je kunt een pretecho dan ook zelf inplannen als je dat wilt. Dit kan op elk moment in je zwangerschap. Vanaf ongeveer 14 weken is je baby goed zichtbaar en heb je de 13-wekenecho er al op zitten. Weet wel dat hoe groter je baby wordt, hoe lastiger het wordt om je kindje helemaal en goed in beeld te krijgen. Probeer het dan ook in te plannen voor de 34 weken zwangerschap.

Wat houdt een pretecho in?

Als je zwanger bent, dan krijg je standaard een termijnecho om te bepalen wat je uitgerekende datum is. Ook krijg je een 13-wekenecho aangeboden, dit is een medisch onderzoek naar eventuele lichamelijke afwijkingen bij je baby. Vervolgens is er nog een 20-wekenecho, ook die is medisch. Daarbij wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van je kindje, de groei en eventuele lichamelijke afwijkingen.

Soms wordt later in de zwangerschap nog een groeiecho of liggingsecho aangeboden. Wil je graag een keer extra naar je baby kijken? Bijvoorbeeld met broertjes en zusjes erbij of opa’s en oma’s, dan kun je kiezen voor een pretecho. Ook als je het geslacht al eerder wil weten, kan dat tijdens een 2D pretecho (zwartwit beeld) bepaald worden.

Je baby wordt in beeld gebracht en je krijgt foto’s mee van je kleintje. Je kunt ook kiezen voor een 3D-echo: dat zijn stilstaande beelden in kleur. Of zelfs voor een 4D-echo: bewegende beelden in kleur.

pretecho foto
Bron: Pexels

Hoeveel kost dit?

Een pretecho betaal je zelf en de kosten verschillen nogal. Dit hangt af van je keuze: 2D, 3D of 4D, maar ook van de locatie (regio en zelfs stad), tijd en zwangerschapsduur. Je kunt ervan uitgaan dat je tussen de €40 en €100 kwijt bent voor een pretecho.

Hoe werkt een pretecho?

Een pretecho werkt eigenlijk hetzelfde als een standaard echo, met als grootste verschil dat dit ‘voor de leuk’ is. Je krijgt gel op je buik en de echoscopist beweegt met het echo-apparaat over je buik. Je baby wordt in goed in beeld gebracht zodat je eens goed naar het kleine mensje in je buik kunt kijken. Er wordt tijdens een pretecho meestal niet opgemeten en ook afwijkingen worden niet onderzocht.

Mocht de echoscopist een afwijking zien of iets anders opvallen, dan wordt dit wel bij je gemeld. Je zal dan voor voor een vervolgonderzoek naar je verloskundige doorgestuurd worden. Na de pretecho krijg je de beelden mee naar huis. Dit kunnen foto’s zijn, maar ook bewegende beelden.

Wie mag pretecho’s maken?

Net zoals bij een standaard echo, maakt een echoscopist ook een pretecho. Echter mag iedereen met een echo-apparaat pretecho’s maken, dus check wel even van tevoren of je een gecertificeerd persoon kiest. Vaak kan je eigen verloskundige je doorverwijzen naar een echoscopist die pretecho’s maakt.

Veelgestelde vraag: wat merkt je baby van een echo en uitwendig onderzoek?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme