Spirulina; een wondermiddeltje of een fabel?
Spirulina wordt ook wel de koning van de eiwitten genoemd. Op internet worden er allerlei heilzame effecten aan deze algensoort toegedicht. Maar wat is het precies? En in hoeverre is dit echt een wondermiddel?
Wat is Spirulina?
Voor wie er nog niet van heeft gehoord, Spirulina is een voedingssupplement dat wordt gemaakt uit een blauwgroene zoutwateralg, die al miljarden jaren op deze aardbol leeft. Dit groene goedje wordt voornamelijk in pil- of poedervorm gebruikt en zou allerlei gezonde werkingen hebben.
Voedingswaarden
Spirulina is een bron van proteïnen omdat het voor zo’n 60% tot 70% uit eiwitten bestaat. Het bevat B1, B2, B3, B5, B6 en B12, bètacaroteen en vitamine E. Daarnaast is het een bron van koper en ijzer, aminozuren, amgaan, magnesium en kalium en bevat het visvetzuren.
Ruimtevaart experimenten
Leuk om te weten is dat de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) onderzoeken uitvoert om te kijken of Spirulina op langeafstandsmissies kan worden gebruikt om afvalstoffen van de astronauten (zoals menselijke ontlasting, urine, papier en oneetbare plantendelen) te verwerken tot zuurstof en voedsel.
Gebruik Spirulina
Hier op aarde gebruiken mensen het groene poedertje vaak in smoothies of shakes en zijn er algenburgers verkrijgbaar waar Spirulina aan is toegevoegd.
Nadelen van gebruik
Klinkt als een wondermiddeltje, he? Toch zijn er ook risico’s aan het gebruik van dit voedingssupplement, vertelt woordvoerder Jasper de Vries van het Voedingscentrum: “Sommige zeewieren of algen kunnen grote hoeveelheden jodium en zware metalen bevatten. Een kleine beetje kan geen kwaad, maar grote hoeveelheden van deze metalen kunnen schadelijk zijn”.
Gezondheidsclaims
Veel websites doen allerlei gezondheidsclaims als het om Spirulina gaat. Zo zou het goed zijn voor je immuunsysteem, ontstekingsremmend en bloeddruk verlagend werken, daarnaast zou het goed zijn tegen hart- en vaatziekten. Maar geen van deze claims is goedgekeurd door de EU en opgenomen in het EU Register of nutrition and health claims. Wettelijk mogen merken deze claims dan ook niet aan het voedingssupplement linken.
Daarnaast wordt Spirulina vanwege de hoeveelheid eiwitten en vitamine B12 vaak onterecht gezien als volwaardige vleesvervanger voor vegetariërs. Vitamine B12 komt namelijk in verschillende vormen voor, waarvan niet alle goed kunnen worden opgenomen door het lichaam. Helaas is de vitamine B12 uit Spirulina er daar een van.
“Spirulina bevat geen vitamine B12 die ons lijf goed kan opnemen. Mensen die geen vlees of zuivel eten, raden we daarom aan om met vitamine B12-verrijkte producten of B12-supplementen te nemen om een tekort te voorkomen”, aldus de Vries.
Advies Spirulina
Ondanks dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) Spirulina als veilig heeft bestempeld, ziet het Voedingscentrum geen reden om dergelijke supplementen te gebruiken.
Wil je dit toch gebruiken? Neem dan liever de alg in poedervorm of kies voor zeewier, en laat de tabletten staan. Laat je ook adviseren door een expert en kijk goed waar je het supplement koopt. Inferieure kwaliteit kan schadelijk voor je zijn, dus check ook even of de bewuste Spirulina getest is.
Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven worden afgeraden om Spirulina te nemen. Het effect op de baby is namelijk nog niet onderzocht.
Lees ook:
- Ontdek het heilzame effect van kimchi
- Eet je minder vlees? Met deze manieren krijg je voldoende eiwitten binnen
- Lukt het afvallen nog niet? Misschien zijn dit wel de oorzaken