Veelgestelde vraag: wat merkt je baby van een echo en uitwendig onderzoek?
Een echo is een spannend moment voor de ouders. Je krijgt je baby te zien, en hoort van je verloskundige hoe het met hem of haar gaat in de buik. Het controleren van je baby’s gezondheid kan een verloskundige ook doen door middel van uitwendig onderzoek (palpatie). Maar wat merkt een baby eigenlijk van echo’s en uitwendig onderzoek?
Verloskundige Marije Hartong vertelt hoe dit zit.
Wat merkt een baby van een echo?
Met een echo wordt er met behulp van geluidsgolven een beeld gemaakt van wat er in de baarmoeder gaande is. Met een soort microfoon worden deze geluidsgolven uitgezonden, en je buik weerkaatst die geluiden. De microfoon vangt dat weer op en zet het om in een beeld van je baby. De geluidsgolven hebben zo’n hoge frequentie, dat ze niet hoorbaar zijn.
Dus wat merkt een baby van een echo? “Baby’s in de buik merken wel dat er op het moment van de echo ‘iets’ gebeurt”vertelt Hartong. “Uit onderzoek is nooit gebleken dat een echo stress of andere nadelige gevolgen veroorzaakt bij de baby. Maar, dit is wel erg lastig meetbaar. We weten dat baby’s wat merken van het ‘iets’ dat er gebeurt, omdat je vaak contact krijgt met een schopje of een beweging tijdens de echo. Daarom zijn wij in de praktijk waar ik werk ook wat terughoudend met echo’s, en doen we ze liever alleen als het echt nodig is. Je krijgt namelijk altijd wel een reactie van de baby, maar wat de baby daarbij ervaart weet eigenlijk niemand.”
Hoe zit dat met uitwendig onderzoek?
Tijdens de zwangerschap bezoek je regelmatig je verloskundige voor uitwendig onderzoek. Hiermee wordt onder andere de ligging van je baby, de hoogte van je baarmoeder en de hartslag van je baby onderzocht. Veel hiervan doet je verloskundige met haar handen: dit onderzoek wordt ook wel palpatie genoemd.
Hartong zegt dat we van uitwendig onderzoek niet zeker weten wat baby’s ervan merken of wat ze erbij voelen. “Ook dit is erg lastig meetbaar. Maar ik kan me voorstellen dat het geen grote impact heeft. Baby’s voelen mogelijk wel een lichte drukverschuiving, maar de baarmoeder en buikspieren zijn zo sterk en beschermen tegen echte druk. De meeste baby’s hebben tijdens ontsluitingsweeën ook nauwelijks een reactie terwijl hier toch veel meer druk vanuit het lichaam komt.”
Veelgestelde vraag: kan iedere vrouw een vaginale bevalling aan?