Eva Dusch
Eva Dusch Mind 11 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Wat je ook doet, doe dít nooit meer in je WhatsApp-berichten!

De discussies over de WhatsApp-etiquette zijn nog lang niet de wereld uit. Zo kunnen we helemaal de pan uit flippen over de ‘blauwe vinkjes’ (lees: hele relaties onder vuur). En nu blijkt je zinnen eindigen met een punt al helemaal not done. En laat ik daar nu net een ster in zijn…

Ik doe het altijd. En overal. Een punt achter mijn zinnen. Zelfs wanneer ik zit te appen op de fiets (ook een slecht idee trouwens). Geen idee eigenlijk waarom. Goede vriendin D. uit Rotterdam is net zo eentje. Een date had haar er zelfs een keer op aangesproken en maakte er vervolgens een heel punt van. Want die dikke zwarte punt achter elk van haar zinnen vond hij toch maar verdacht. En dat blijkt geen lulkoek te zijn van de betreffende man (die nu dus ook niet meer in the picture is).

Volgens dit onderzoek worden punctuele smsjes namelijk als minder oprecht beschouwd. Vooral wanneer je de zinnen eindigt met een punt. Een uitroepteken daarentegen duidt juist weer op meer vertrouwelijke informatie. Dus.

Wat als peuters konden sms’en? Dan krijg je dit>

Het onderzoek

Om dit te onderzoeken kregen 126 studenten van de Binghamton University New York zo’n zestien WhatsApp-gesprekken onder hun neus geduwd. Hierin stonden gewone vragen als ‘heb je zin om zo wat te gaan doen?’ tot berichten van slechts één woord die soms wel en soms niet op een punt eindigden, zoals ‘natuurlijk.’ (met punt) en ‘oké’ (zonder punt). Hieruit bleek vervolgens dat berichten die eindigen op een punt als minder oprecht werden beschouwd. Interpunctie speelt dus een grote rol in onze online communicatie, meer nog dan we denken, zo wil onderzoeker Celia Klin bewijzen.

‘Punctualiteit wordt gebruikt om emoties en andere sociale en pragmatische informatie over te brengen. Op WhatsApp mis je veel belangrijke signalen die je wel bij een face-to-face gesprek hebt. Wanneer je direct met iemand spreekt dan krijg je al snel sociale en emotionele informatie door middel van iemand’s blik, gezichtsuitdrukkingen, manier van praten, pauzes tussen de gesprekken etc. Dit missen we tijdens WhatsApp-gesprekken, dus moeten we maar vertrouwen op wat we te lezen krijgen – emoji’s, schrijffouten en ook interpunctie’, aldus Klin.

XX of xxx?

Dus twijfel je regelmatig over hoe iets overkomt op WhatsApp of ben jij zo iemand die regelmatig (mannelijke) berichten probeert te ontcijferen (waar we sowieso maar eens een punt achter moeten zetten), misschien moet je dan niet zozeer letten op het aantal ‘x’jes’ maar op zijn of haar interpunctie.

Eindelijk! Deze emoji’s zijn perfect voor iedere situatie in het ouderschap>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme