In het kort: dit wil je weten over de chronische ziekte endometriose
Heb je ooit gehoord van de chronische ziekte endometriose? Naar schatting heeft een op de vijf vrouwen die menstrueren er mee te maken, maar lang niet iedere vrouw heeft er even veel last van. Hoe herken je endometriose, en is het gevaarlijk? We beantwoorden al jouw vragen in dit artikel.
Wat is endometriose?
Op de website van medisch ziekenhuis tergooi lezen we dat de oorsprong van endometriose ligt bij de baarmoeder. In de binnenkant van de baarmoeder zit een slijmvlies. Als er stukjes van dit slijmvlies buiten de baarmoeder terecht komen, noemen we dat endometriose.
Deze stukjes slijmvlies kunnen terecht komen op verschillende plekken buiten de baarmoeder. Denk bijvoorbeeld aan in de buikholte, op de eierstokken, in de darmwand of tussen de baarmoeder en de blaas.
De meeste vrouwen merken hier overigens niets van en het is dus niet gevaarlijk, maar bij sommige vrouwen kan het een aantal klachten opleveren. De ziekte is niet levensbedreigend, en een behandeling is alleen nodig als je last hebt van de klachten.
Deze klachten horen bij endometriose
De klachten die bij endometriose horen, zijn erg uiteenlopend. Dat komt onder andere doordat de endometriose op verschillende plekken in het lichaam kan zitten. Er is dus niet één specifieke klacht te noemen die alle vrouwen krijgen. Wel kunnen we inzoomen op een lijst met meest voorkomende symptomen, opgesteld door endometriose.nl.
De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn:
- Menstruatiepijn (dit kan voor, tijdens en na de menstruatie zijn);
- (Chronische) buikpijn;
- Darm- en blaasproblemen (denk aan: darmkrampen, obstipatie, diarree, branderig gevoel tijdens het plassen);
- Vermoeidheid;
- Pijnlijke geslachtsgemeenschap (tijdens en na de gemeenschap);
- Vruchtbaarheidsproblemen.
Daarnaast lezen we op dezelfde website dat er ook nog veel klachten samenhangen met endometriose. Hierbij moet je denken aan bekken– en/of buikpijn (ook buiten de menstruatieperiode), lage rugpijn of pijn in de benen (met name in de bovenbenen tijdens de menstruatie). Ook lusteloosheid, depressie en/op prikkelbaarheid, PMS, een gezwollen buik en slapeloosheid passen in dit rijtje thuis.
Als je last hebt van endometriose, wil dat niet zeggen dat je alle bovenstaande klachten ervaart. De klachten verschillen van vrouw tot vrouw. Daarnaast gaat deze ziekte nooit meer over, maar verdwijnen de klachten na de overgang meestal wel.
Hoe zit het met zwanger worden?
Op het internet circuleren veel verhalen van vrouwen die niet meer zwanger kunnen worden als ze endometriose hebben. Op DeGynaecoloog lezen we dat dat niet perse waar is: je wordt niet per definitie onvruchtbaar van endometriose. De zwangerschap kan echter wel moeilijker worden, helemaal wanneer de ziekte rondom je eierstokken of eierleiders zit.
Ook tijdens de zwangerschap is er iets meer kans op mogelijke complicaties. Denk aan een zwangerschap buiten de baarmoeder, een miskraam of een baby die te vroeg geboren wordt. Zeker iets om in de gaten te houden dus! Daarom kan het zo zijn dat jouw zwangerschap nauwkeuriger gemonitord wordt aan de hand van extra controles.
Ik denk dat ik endometriose heb, en nu?
Heb jij klachten die passen bij endometriose? Neem dan altijd contact op met jouw huisarts. Om de endometriose vast te stellen kunnen er een aantal onderzoeken gedaan worden: gynaecologisch onderzoek, echoscopisch onderzoek, bloedonderzoek en een kijkoperatie.
Is deze chronische ziekte vastgesteld? Bespreek dan met jouw huisarts of gynaecoloog een eventuele vervolgstap. De klachten van endometriose kunnen bestreden worden met pijnstillers, hormonen of een operatie.
Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.
Bizar eigenlijk! 7x vrouwendingen die wij vanzelfsprekend zijn gaan vinden