Dit is wat een doula voor je kan doen als je gaat bevallen
Als je zwanger bent, kom je waarschijnlijk veel termen tegen waar je niet eerder van gehoord had. Zoals de term ‘doula’. Dit is iemand die je in kan huren om bij jouw bevalling aanwezig te zijn.
Veel zwangere vrouwen zweren bij het hebben van een doula bij hun bevalling, maar wat houdt het werk van zo iemand eigenlijk in?
Wat is een doula?
Eigenlijk kan je een doula zien als een soort coach voor, tijdens én na je bevalling. In de meeste gevallen is een doula een vrouw die je kan inhuren om bij je bevalling aanwezig te zijn. Maar meestal is ze er al voor je tijdens je zwangerschap en ook na je bevalling speelt ze een belangrijke rol.
Belangrijk om te weten is dat een doula geen medische kennis heeft, ze is er voor mentale en emotionele ondersteuning.
Wat doet een doula tijdens je zwangerschap?
Nog voordat je bevalling begint is een doula er al om jou en je partner te ondersteunen. Zo kan ze bijvoorbeeld veel informatie geven over waar je kan bevallen en op welke manieren en kan ze al je vragen daarover beantwoorden.
Ook kan ze jullie helpen met het maken van een bevalplan en waar nodig angsten wegnemen. Jullie bouwen een vertrouwensband op voor het moment dat je bevalling daar is. Dan kan het heel fijn zijn om constant een vertrouwd gezicht erbij te hebben, naast je partner.
Tijdens je bevalling
Zodra je bevalling begint, komt je doula jou en je partner ondersteunen, of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt. Ze weet wat jullie wensen zijn en kan deze dan ook ‘bewaken’, zo kan je partner jou bij staan en hoeft hij of zij geen eventuele overhaaste beslissingen te nemen.
Ook steunt de doula jou emotioneel en begeleidt ze je door je bevalling heen. Ze kan je ook masseren tijdens je bevalling, samen met jou op je ademhaling letten en zelfs foto’s maken als je dat wilt. Ze is een soort coach die je moed inspreekt en er je hele bevalling en daarna bij is.
Na je bevalling
Als je net bevallen bent, blijft een doula bij je tot jullie lekker rustig aan het genieten zijn van je kersverse baby en alles goed met je gaat. Daarna komt ze nog langs voor een nagesprek, een bevalverslag van haar kant en eventueel met de foto’s die ze gemaakt heeft. Je kunt haar vaak ook even bellen als je dat fijn vindt.
Waarom zou je een doula inhuren?
Veel vrouwen die een doula bij hun bevalling hadden, zijn daar heel positief over. Uit cijfers blijkt wel waarom: zo’n vertrouwd gezicht bij je bevalling zorgt ervoor dat 25% van de bevallingen korter duurt. Ook wordt er minder vaak (60%) om pijnstilling gevraagd als een doula aanwezig is. En er vinden minder kunstverlossingen en keizersneden plaats. Daarnaast herstelt de bevallen vrouw sneller.
Dit wordt ‘het doula-effect’ genoemd. Een doula kost minimaal zo’n €750 euro, soms wordt dit (voor een deel) vergoed door je zorgverzekering.
Lees ook:
- 8 dingen die je gewoon (ongegeneerd) mag vragen aan je kraamverzorgster
- Dingen die partners moeten weten voor, en moeten doen tijdens, de bevalling
- Als zwangere heb je altijd de keuze over je bevalling: daarom is ‘informed consent’ zo belangrijk