Alles wat je wil weten als je overweegt een au pair in huis te nemen
Na een lange werkdag moet je je haasten om de kinderen van de buitenschoolse opvang te halen. Het zal veel moeders bekend voorkomen. Sommige gezinnen kiezen om deze reden voor een au pair. Maar wat houdt dit eigenlijk precies in? Wij vertellen het je.
Vaak worden au pairs geassocieerd met rijke gezinnen, dit zorgt ervoor dat de meeste gezinnen zich er niet in verdiepen. Zonde eigenlijk want er kunnen ook voordelen aan zitten. Allereerst worden je kinderen opgevangen in hun eigen, vertrouwde omgeving. Zij hoeven niet meer naar de kinderopvang of kunnen na een drukke dag op school gewoon lekker naar huis toe. Dit voorkomt veel stress voor zowel jou als je kind. Bijkomend voordeel, jij hoeft je geen zorgen meer te maken of je op tijd bij de opvang aankomt.
Wat is een au pair?
Een au pair is meestal een jonger persoon (vaak tussen de 18 en 31 jaar). Vaak wordt er voor deze mogelijkheid gekozen in een tussenjaar. Het doel is dan ook meestal om meer van de wereld te kunnen zien, of een andere taal te leren. Een au pair komt tijdelijk (meestal voor maximaal een jaar) vanuit het buitenland bij een gastgezin te wonen en ze is er voornamelijk om voor de kinderen te zorgen. In ruil hiervoor biedt het gezin kost en inwoning (soms ook zakgeld).
Vaak hebben au pairs al ervaring met het oppassen op kinderen, dit is natuurlijk ook belangrijk om jouw vertrouwen te kunnen krijgen. Tot slot is het belangrijk om te weten dat een au pair niet op kinderen mag passen die een speciale vorm van zorg nodig hebben. Zij hebben namelijk vaak geen speciale opleiding gevolgd.
Wat doet een au pair?
Een au pair mag niet gezien worden als werknemer, en hebben dan ook geen arbeidscontract. Er wordt wel een au pair overeenkomst getekend. Op deze manier wordt ervoor gewaarborgd dat een au pair als volwaardig lid wordt opgenomen in de familie.
Een au pair werkt meestal dertig uur per week, verdeeld over maximaal vijf dagen en niet meer dan acht uur per dag. Waarbij de belangrijkste taak van de au pair het verzorgen van de kinderen is. Naast dat er voor de kinderen wordt gezorgd, mag je de au pair ook vragen om licht huishoudelijk werk te doen. Dit gebeurt natuurlijk altijd in overleg, en wordt op voorhand besproken. Daarbij mogen deze huishoudelijke taken niet meer dan vier uur per dag, of twintig uur per week in beslag nemen. Denk hierbij aan de volgende taken:
- Maaltijden bereiden
- Voeden van baby’s
- Naar school/sport/vriendjes brengen en ophalen
- Binnen en buiten spelen met kinderen
- Kinderen in bad of onder de douche doen
- Kinderen naar bed brengen
- Wassen en strijken van de kinderkleren
- Opruimen van speelgoed en kinderkamers
- Bedden van de kinderen opmaken
- Uitvoeren van huishoudelijke taken: bijv. stofzuigen, vaatwasser, simpele strijk
- Vuilnis weggooien
- Indien nodig, zorgen voor huisdieren
Het doel van een au pair is het leren van een andere taal en cultuur. Op vrije dagen zal een au pair dan ook tijd besteden aan het leren van de Nederlandse taal, het maken van uitstapjes, of het ontdekken van andere steden. Ook heeft een au pair recht op vier weken vakantie bij een verblijf van één jaar. Dit mag ook met het gezin zijn, zolang ze hier geen verplichtingen heeft. Heeft ze wel verplichtingen, dan valt het onder werktijd.
Hoe vind je de juiste au pair?
Er zijn verschillende bureaus die je kunnen helpen met het vinden van de juiste match. De meeste bureaus beginnen met een kennismakingsgesprek om te kijken naar de gezinssituatie en de behoeftes van het gezin. Als je tevreden bent over het bureau, zullen ze een aantal passende au pairs aanbieden waaruit het gezin kan kiezen. Als er een passende au pair is gevonden, zal het bureau bij aankomst in Nederland nog steeds ondersteuning bieden waar dat nodig is.
Houd er rekening mee dat…
- Een au pair heeft recht op een eigen slaapkamer.
- Een au pair geen familie mag zijn van het gezin.
- Je gezin uit minimaal twee personen moet bestaan.
- Je verantwoordelijk bent voor de ziektekostenverzekering
- De maandelijkse kosten voor een au pairs zonder visum, is gemiddeld 650 euro. Met visum is dat gemiddeld 760 euro.
- Hoewel zakgeld niet verplicht is, wordt er toch vaak een bijdrage geleverd. Dit bedraagt tussen de 300 en 340 euro per maand.