Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 8 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat te doen bij waterpokken? En wat juist niet…

Je ziet opeens wat rode vlekjes op de huid van je kind. Vaak rond het gezicht, in de nek of achter de oren als eerste. En al snel zit je kind onder de rode vlekjes en blaasjes. Yep, je kind heeft waterpokken.

Wanneer je kind het krijgt is niet te voorspellen, maar heerst het op de opvang of in de klas, dan is de kans groot dat jouw mini ook besmet raakt. Hoe erg het bij je kind zal zijn, is ook niet met zekerheid te zeggen: bij elk kind uit dit virus zich anders, in meer of mindere mate.

Waterpokken

Waterpokken worden veroorzaakt door een heel besmettelijk virus dat zich verspreid via praten, niezen en hoesten. En uiteindelijk zijn ook de blaasjes op de huid heel besmettelijk. Kinderen van 0 tot 6 jaar krijgen in de meeste gevallen wel een keer waterpokken, vooral omdat het op een gegeven moment heerst in de klas. Twee dagen voordat vlekjes en blaasjes te zien zijn, kan je kind al hangerig zijn of zelfs wat koorts hebben. Op dat moment zijn kinderen ook al besmettelijk.

Do’s bij waterpokken

Dit wil jij wél doen als je kind waterpokken heeft:
-Nagels knippen van je kind
Het is belangrijk dat je kindje niet gaat krabben aan de blaasjes. Gebeurt dit wel dan kunnen de wondjes gaan ontsteken. Knip dan ook de nagels van je mini kort, zodat openkrabben niet lukt.

-Verwen je kind een beetje
Hoewel waterpokken een onschuldige ziekte is, kan je kindje zich er flink naar door voelen. De blaasjes veroorzaken jeuk en soms pijn, dus verwen je kind en beetje.

-Waterpokken in de mond: waterijsjes
Het is heel vervelend, maar waterpokken kunnen ook op de tong, het tandvlees, onder de tong en aan de binnenkant van de wangen voorkomen. En soms ook achterin de keel, wat pijn doet bij het slikken. Laat je kindje dan ook veel water drinken. Waterijsjes helpen tegen de pijn.

-Haverbadjes
Je kind mag best in bad als hij waterpokken heeft. Het is fijn om een afsluitbaar washandje te vullen met wat havermout en dat in het bad erbij te doen. Dat verlicht de jeuk.

-Middeltjes tegen waterpokken
Een behandeling tegen waterpokken is er niet, maar je kan de jeuk wel verlichten met middeltjes van de drogist. Denk aan een verkoelende spray, lotion of zalf. Zinkzalf helpt de blaasjes sneller indrogen, zoals Sudocrem.

Dont’s bij waterpokken

Dit wil jij vermijden
-Krabben…
Het is heel lastig, want de blaasjes zullen jeuk opleveren, maar probeer je kindje niet te laten krabben aan de blaasjes. Dit verergert de boel en levert uiteindelijk littekens op. Er zijn bij de drogist genoeg lotions, sprays en zalven te verkrijgen die de jeuk verlichten.

-Je kind weghouden bij broertjes en zusjes
Heeft je oudere kind waterpokken? Houd hem dan niet weg bij jongere broertjes en zusjes, want besmetting is eigenlijk onvermijdelijk binnen je gezin. Dit virus is heel besmettelijk, dus de kans is heel groot dat broertjes en zusjes het ook krijgen. Dan heb je het meteen gehad, zullen we maar zeggen. Heb je een kindje jonger dan een jaar dat waterpokken heeft? Dan is er een kans dat hij of zij het later nog een keer krijgt.

-Je kind thuishouden hoeft niet
Omdat je kind twee dagen voordat duidelijk is dat het waterpokken heeft, doordat je blaasjes ziet, is het niet nodig om je kind thuis te houden. De meeste kinderen in de klas die nog geen waterpokken hebben gehad, zijn op dat moment waarschijnlijk ook al lang besmet.

De incubatietijd is ongeveer twee weken. Vaak lopen vele kindjes uit de klas dus rond dezelfde tijd met waterpokken rond. Als je kind waterpokken heeft gehad is het immuun voor het virus en hij zal het dan dus niet nog een keer krijgen.

19x feiten en fabels over waterpokken die je wilt weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Zorgwijzer

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme