Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Zwanger 1 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Het grote nieuws delen: wanneer vertel je aan wie dat je zwanger bent?

Je komt erachter dat je zwanger bent. De één wil dit het liefst gelijk van de daken schreeuwen, de ander houdt het graag zo lang mogelijk stil, maar wanneer vertellen zwangere vrouwen gemiddeld aan wie dat ze zwanger zijn?

Even voor de duidelijkheid: iedere zwangere vrouw moet haar zwangerschap kenbaar maken wanneer het voor haar goed voelt, maar misschien vind je het fijn om te weten wanneer de gemiddelde zwangere vrouw het bekend maakt én aan wie.

Wachten met vertellen zwangerschap

Het is algemeen bekend dat veel vrouwen wachten met het vertellen aan familieleden tot de twaalfde week van hun zwangerschap. Waarom is dat eigenlijk? De grootste reden dat vrouwen wachten, is omdat er in de eerste twaalf weken meer kans is op een miskraam. Na twaalf weken is de eerste echo, waar de zwangerschap en de gezondheid van de baby worden gecontroleerd. Als dit goed is, geven veel vrouwen er de voorkeur aan om het hun familie te vertellen. Wanneer er in de tussentijd sprake is van een miskraam, dan vertellen ze het soms niet, zodat ze hun verdriet niet hoeven te delen met andere mensen.

Geheim houden

Een andere reden dat veel vrouwen wachten tot twaalf weken, is dat ze het grote nieuws van hun zwangerschap ook even voor zichzelf willen houden. Voor veel ouders is een zwangerschap een groot cadeau, waar veel blijdschap en vreugde bij komt kijken. Soms vinden de partners het dan prettig om het nog even geheim te houden en met z’n tweetjes ervan te genieten. Op die manier kun je samen je erop voorbereiden dat jullie een kind krijgen, zonder goedbedoelde adviezen van anderen. Het kan echter ook goed zijn dat je deze blijdschap vanaf het eerste moment al wil delen met je familie en beste vrienden. Zij kunnen delen in jullie blijdschap, maar ook in eventueel verdriet als dat erbij komt.

Vertellen zwangerschap op je werk

Het is logisch dat familieleden en goede vrienden eerder van je zwangerschap af weten dan je baas en collega’s. Wanneer is het een goede moment om het op je werk te vertellen? Officieel moet je volgens de wet minimaal drie weken voordat je verlof begint je werkgever over je zwangerschap inlichten. Dit is wel een beetje aan de late kant, dus doen veel vrouwen dat toch ook wel een stuk eerder. Op die manier kan je werkgever op tijd zoeken naar een vervanger voor jou en kunnen jullie samen afspraken maken. Het melden op je werk doen veel vrouwen ook na de eerste twaalf weken. Na die tijd ga je soms al een beetje een buikje zien en kun je bepaalde dingen steeds minder goed verbergen.

Wettelijke bescherming op de werkvloer

Wat ook goed is om te weten, is dat je recht hebt op wettelijke bescherming op de werkvloer als je zwanger bent, maar dat gaat in wanneer jij je werkgever hebt ingelicht. Deze wettelijke bescherming bestaat uit aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en zwangerschapsverlof. Ook dit zijn redenen waarom het goed is om niet pas tot de laatste drie weken te wachten, zodat dit ook voor jouw rust goed en op tijd is geregeld.

Op je werk vertellen dat je zwanger bent: denk aan deze 5 punten

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme